На 20 март 2018 да почерпят

Предложиха брак на Златка Райкова

Безпилотен автомобил на „Юбер” блъсна пешеходец в Аризона и го уби

Пада възрастта на учениците, посягащи към наркотици 80% от зависимите посягат към синтетика

Гледаме телевизия на таблета и при пътуване в ЕС Ходим на почивка с онлайн абонамента си

Безработен приюти 8 щъркела

Селена Гомез с първи снимки след трансплантацията й на бъбрек

Война на дупките обяви Бойко Борисов (обзор) Министър-председателят обеща да изкара 200 000 чиновници по пътищата

Може да ви преместят на друго работно място, ако имате ТЕЛК

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 март 2018

Назначават 1300 войници до края на 2018 година Заделени са 30 млн. лв. за заплати

Автобус премаза крака на жена, тя загина

Стрелба и бой с брадви в Рупци 17-годишен нападател пронизан от стоп патрон в крака

Сирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн

Българи купуват ниви до морето в Гърция и слагат каравана

Станчо Станчев, кмет на сливенското с. Драгоданово: 50 души са без лични карти, влизат в болница чрез нотариус

Кметът Станчо Станчев

Като кандидат от БСП на балотаж за него гласуваха почти двойно повече избиратели, отколкото за опонента му от движение „Обединени региони“

Драгоданово е развито село. Земеделието осигурява прехраната, дава работа. Известни сме в региона с големите кукерски празници, идват много гости. Правим и един атрактивен Ден на моториста, въобще читалището ни е доста активно. В последно време се “прочухме” покрай проверките на омбудсмана Мая Манолова в Социално-педагогическия интернат, който се намира в селото. Децата в него създават грижи, но интернатът не трябва да се закрива засега, пък и има ново ръководство. При нас стават дребни кражби, проблемът не е толкова голям като в други сливенски села. Имаше в близките години и две убийства, много нехарактерни престъпления за нашето село. В единия случай двама пияни цигани се скарали за жената на единия. Във втория случай наркоман, лежал в превъзпитателно училище, уби един самотник за пари. Нямаше кой да погребе човека, ние го погребахме. После се оказа, че имал спестявания в две банки.

Започнахме да издирваме наследниците, близо 50 души сме намерили, май има и още. Всякакви човешки съдби. Бях кандидат за кмет и през 2011 г., но ме биха на изборите. Помня, най-трудно ми беше да напиша програмата си и пишех това, което пишат и другите. Нелепи работи, с извинение, от рода на: “Ще отстоявам евроатлантическите ценности…” Като се кандидатирах втория път, си поставих съвсем конкретни задачи. За програмата ми помогна тогавашният кмет на Сливен Кольо Милев, от БСП. Подчертавам това, защото е много мъчна работа един кмет на което и да е българско село да дава обещания. Селата нямат собствен бюджет, всичко зависи от общинския кмет и от общинския съвет. И ако нямаш подкрепа, нищо няма да се случи. В скоби само ще отбележа, че като ме избраха и дойдох на работа, гледам: секретарката напуснала, тя е от ГЕРБ. Чистачката – и тя от ГЕРБ. Пита ме: “Ами сега какво ще правим?” Мислеше, че ще я изгоня, защото съм от БСП. Е, продължава да си работи. Новата секретарка е филоложка, тя пък е от Реформаторския блок. Искам да кажа, че по избори политиците нажежават страстите, ама като мине гласуването, те си тръгват, а ние оставаме и животът продължава.

В Драгоданово две години не беше стъпвал доктор, няма аптека, имаме една-единствена асфалтирана улица, но е доста проядена, читалището имаше нужда от спешен ремонт, от 12 години строим църква с дарения. Част от тези проблеми успяхме да решим. Трима лекари идват на място всеки четвъртък, читалището беше оправено, с църквата пак потръгнаха нещата, макар и трудно. Направих и едно постижение: гробищата не бяха чистени повече от десет години, сега изрязахме тръните и храсталаците, вече два пъти ги чистим. На Задушница никой не мърмори, явно хората са доволни. За кърпежа на улицата и за отводняването на селото ще трябва да чакаме. Сегашният кмет Стефан Радев, той е от ГЕРБ, ни предупреди, че общината е в тежко финансово положение.

17-3
Кукерската група е една от най-добрите в страната.

През последните години жителите на циганската махала много се увеличиха. Станаха близо 300 души, почти половината от населението на селото. Нашите цигани искат да работят. Всяка сутрин пред кметството се събират по 100-150 души в очакване да ги наемат по нивите, градините, по къщите. А пък лозята – ние имаме доста лозя – дават доста работа. Както се досещате, циганската ни махала, както и на други места в страната, е незаконна. Само 3 къщи имат нотариални актове, при това отдавна са изгубени. От това произлизат изключително тежки проблеми. 20-25 години къщите в махалата са ставали все повече и повече и никой нито ги е закачал, нито ги е търсил. Напрежението обаче взе да избива. Селото не е така спокойно, както до неотдавна. Успяхме да прокараме 2 чешми. Ясно е, че 300 души, толкова народ не може да живее без вода. От ВиК регистрираха водомерите по лични карти на две момчета от махалата – те да събират парите от всички и да ги внасят. Т.нар. патриоти скочиха веднага. Българите щели да плащат водата на циганите! Луда работа! На мен водата комшията ли ми я плаща? Отделен е въпросът, че с чешмите всичко вървеше добре. Но на третия месец едната се спукала, навъртяла се сметка от 300 лева и много дълго време не можеха да съберат парите. Сега е платена.

Още по-голям парадокс: идват, реват, ще раждат, не могат да идат нито на лекар, нито да влязат в болница, защото са без лични карти. И накрая от болницата започнаха да ги карат, вероятно адвокат е дал акъл, да си правят снимки във фотото и с удостоверението за адрес да минават през нотариус, плащат 100 лева, той потвърждава, че това е лицето Станчо Станчев, да речем. С това нещо ги вземат в болница. Не е за вярване, нали? Но е факт. А през всичкото това време патриотичните организации внушават настроения, постоянно съм под обстрел и атаки.

Аз не деля хората на българи, цигани, турци, евреи… Мразя несправедливостите, не заемам страна, търся решения и искам както правата, така и задълженията да са за всички. Стигна се дотам, че патриотите ми поставиха две искания. Първо, циганите да не стъпват в центъра на селото. Как така!? И второ, да съборя незаконните къщи. Аз? Кметството има само две стаи. И нищо друго. Махалата се е разпростряла върху 5-6 дка общинска земя. Следователно какви са решенията: Или да се промени Законът за гражданската регистрация, или държавата и общината да се намесят. Махалата трябва да се урегулира, да се парцелира, те да си платят право на строеж и каквото трябва, който не иска – да го събарят и толкова. Защото досега никой не ги е търсил дори за местните данъци и аз се чудя какво да казвам на хората, като се възмущават: “И аз не съм собственик на земята под блока в Сливен, но си плащам редовно имотния данък и такса смет за апартамента!” Тъй че кметът на едно село не може да реши сам тези проблеми. Но напрежението се трупа. Защото сега знаете ли какви отношения започнаха да се появяват? “Ей, мангал, да ти е..а майката…!” И циганите взеха да реагират: “Ей, българин…” Не одобрявам това. Толкова години съм работил в полицията, толкова престъпници съм вкарал в затвора, спрямо някои съм използвал физическа сила при неизбежни обстоятелства. Но никой не ме е намразил, защото знае много добре защо си го е получил и защото никога не съм го унижавал, не съм го подигравал. Мислих, мислих какво мога аз да направя. И един ден отидох при земеделските стопани. Казах им: “Момчета, вие говорите против циганите, пък ги вземате на работа. Оставам с впечатление, че те стоят в Драгоданово точно защото имат работа. Защо им я давате тогава?” Значи, хем ги ползват като евтина работна ръка, хем реват срещу тях. Подчертавам, не заемам страна. Властта спа 25 години, апелирам час по-скоро да намери решение, вече няма никакво време за отлагане.

 

Топ криминалист е, награждаван е 20 пъти

Сегашният кмет Станчо Станчев вероятно е най-известният управник на Драгоданово. Той е инженер по образование. Но целият му трудов стаж е преминал в МВР. Издигнал се е в кариерата от най-ниското стъпало до началник на криминалистите в ОД на МВР-Сливен. Топ полицай. Участвал е в разкриването на най-тежките престъпления в региона, включително и на случаи, предизвикали национален отзвук. Той е сред служителите на реда, разкрили първия у нас въоръжен банков обир със задържане на заложници, който стана през март 2011 г. Награждаван е над 20 пъти като полицай, има два почетни знака на МВР. В Драгоданово за него казват, че е безсребреник.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Каакъвкмет си бе Гоосподине,заащо нямат лични карта..? Нямат ли пу 20 лв за доокумент.Каато нямат ще им давате да метат улиците ама да си вадят !

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.