Деси Цонева роди момиченце

Светослав Костов: Ще обжалвам решението на СЕМ

Оставиха в ареста жената, обвинена за убийството на приятеля си в Костенец

Задържаният за убийството на фелдшер от село Орешник остава под стража

Японска компания иска да продава наши млечни изделия, мед и пчелни продукти

Бургазлийка на световния конкурс „Мис Планет“

Жан Клод Юнкер: Не виждам причина да бавим Брекзит след сделката

Условна присъда за причинена смърт по непредпазливост при дърводобив

Чужденец изтрезнява в ареста, шофирал ТИР с 2 промила алкохол

Чудотворната икона „Св. Богородица Касперовская“ в Бургас

Борисов: Ще бъде историческа грешка, ако не бъде дадена перспектива за ЕС на Албания и Северна Македония (ВИДЕО)

Петр Келнер купува Би Ти Ви Най-богатият чех придобива и телевизиите в Румъния, Чехия, Словакия и Словения

Старейшина от БСП пита кмета на Пловдив относно презастрояването на зелените площи

Общинският съветник от групата на БСП Иван Петков-Бебето отправи на днешната сесия на местния парламент питане до кмета на Пловдив Иван Тотев относно презастрояването зелените площи в града под тепетата. Старейшината от левицата цитира Наредба 2 на МРРБ от 2004 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортната система на урбанизираните територии във връзка с представения за обществено обсъждане нов проект на същата наредба.

„Съгласно тази наредба общините трябва да планират кварталите с разчет за 600 автомобила на 1000 жители. Това означава, че за тези автомобили трябва да има и паркоместа в близост до жилищните сгради. По нормативите на Общ Устройствен План (ОУП) в Пловдив всеки жител трябва да има и 20 кв.м. зелена площ, прилежаща към жилището му. Ако се спазват тези нормативи, пред всяка кооперация или жилищен блок трябва да има съответната зелена площ и паркинги за колите на живущите. През последните години наблюдаваме непрекъснато презастрояване и уплътняване на терените в Община Пловдив. Не се спазват никакви нормативи за зелени площи, паркоместа, детски площадки, спортни площадки и друга съпътстваща инфраструктура“, твърди Иван Петков.

Той дава конкретен пример с ул. „Братя Бъкстон“ срещу Териториална дирекция на НАП-Пловдив и твърдата позиция на собствениците на жилища на същата улица от номер 89 до номер 100, които искат терена там да остане зелена площ и да не се застроява, въпреки че е частна собственост. Червеният съветник пита кмета не може ли и в Пловдив да се организира местен референдум като в Стара Загора за опазване на зелените площи, били те и частна собственост. Другите въпроси на Иван Петков към градоначалника са:

– Направено ли е изчисление на паркоместата за вече построените блокове и може ли новият строеж, който ще е под балконите на хората, да осигури паркоместа за всички?

– Колко квадратни метра зелена система реално има на един жител в район „Южен“ и конкретно на „Братя Бъкстон“ 89-100? Как ще бъдат осигурени нормативните 20 кв. метра на жител?

– Има ли планове за изграждане на детски и спортни площадки, които да удовлетворят нуждите на живущите в гореспоменатата част на район „Южен“?

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.