Старинен Пловдив - първият български кандидат за Знака за европейско наследство

Старинен Пловдив е първият и единствен български кандидат за Знака за европейско наследство, за който през 2017 г. кандидатстват 25 обекта от 19 държави. Проектът за Стария град е подготвен от Община Пловдив, номинацията беше направена от Министерството на културата. Това е първият български обект, участващ в инициативата на ЕС, след като тя беше утвърдена от Европейския парламент и Съвета през 2011 г.

В момента тече процедура по оценка на кандидатурите, а Европейската комисия ще обяви резултатите от нея в началото на 2018 г. Знакът за европейско наследство е инициатива на ЕС, която цели да повиши осведомеността за места и обекти, изиграли значителна роля в историята и културата на Европа и в изграждането на Съюза. Подборът на обектите се извършва на два етапа. Предварителният подбор се прави на национално равнище, а за окончателния отговаря европейска група от независими експерти под ръководството на Европейската комисия. Определящи за селекцията са европейското значение на обектите и доколко предвидените в проектите дейности подчертават европейското измерение. "Тържествата по случай 60-годишнината на Римските договори припомниха, че ЕС съюз е изграден върху ценности като мир, свобода, толерантност, солидарност. Тези ценности не бива да бъдат приемани за даденост, ние трябва да работим за тях всеки ден.

Всички обекти, отличени със Знака за европейско наследство, популяризират тъкмо тези ценности и ни напомнят за всички онези хора, които са се борили, за да ги постигнат и да ги запазят. Затова очаквам включването на нови обекти към този списък, което ще се случи в рамките на Европейската година на културното наследство през 2018 г.", коментира европейският комисар за образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България