На 28 май 2018 да почерпят

Оливия, Рафаел, Ния и Виктория отиват на финал в “Гласът на България” Победителят ще бъде избран на 3 юни

Джон Траволта влезе в кожата на мафиотски бос В Кан беше за първи път със семейството си и се разкърши с рапъра 50cent

ГЕРБ печели изборите в Галиче

Шествия на привърженици и противници на крайната десница в Германия

Участници от MasterChef демонстрираха умения пред над 120 гости

Китай предупреди САЩ да не нарушават териториалния му суверенитет

Зрителите решават кой отива на финала на „Гласът на България“

Колите на водород идват и у нас Още през 2019 година возилата на бъдещето ще бъдат достъпни

Израел строи морска бариера, за да попречи на проникване на палестински екстремисти от Ивицата Газа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 28 май 2018

Черешите поевтиняха с почти 20%

Киев почете спасителя на българските евреи (обзор) Откриха мемориална плоча на Димитър Пешев в Украйна

Руският посланик в Берлин: Дипломатите ни, прогонени заради скандала със Скрипал, може да се върнат само след извинение от страна на Лондон

Риана, Васил Найденов и Джон Ленън на една сцена Грандиозен финал на „Като две капки вода” в понеделник

Старинен Пловдив – първият български кандидат за Знака за европейско наследство

Старинен Пловдив е първият и единствен български кандидат за Знака за европейско наследство, за който през 2017 г. кандидатстват 25 обекта от 19 държави. Проектът за Стария град е подготвен от Община Пловдив, номинацията беше направена от Министерството на културата. Това е първият български обект, участващ в инициативата на ЕС, след като тя беше утвърдена от Европейския парламент и Съвета през 2011 г.

В момента тече процедура по оценка на кандидатурите, а Европейската комисия ще обяви резултатите от нея в началото на 2018 г. Знакът за европейско наследство е инициатива на ЕС, която цели да повиши осведомеността за места и обекти, изиграли значителна роля в историята и културата на Европа и в изграждането на Съюза. Подборът на обектите се извършва на два етапа. Предварителният подбор се прави на национално равнище, а за окончателния отговаря европейска група от независими експерти под ръководството на Европейската комисия. Определящи за селекцията са европейското значение на обектите и доколко предвидените в проектите дейности подчертават европейското измерение. “Тържествата по случай 60-годишнината на Римските договори припомниха, че ЕС съюз е изграден върху ценности като мир, свобода, толерантност, солидарност. Тези ценности не бива да бъдат приемани за даденост, ние трябва да работим за тях всеки ден.

Всички обекти, отличени със Знака за европейско наследство, популяризират тъкмо тези ценности и ни напомнят за всички онези хора, които са се борили, за да ги постигнат и да ги запазят. Затова очаквам включването на нови обекти към този списък, което ще се случи в рамките на Европейската година на културното наследство през 2018 г.”, коментира европейският комисар за образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.