Старинни гравюри от ателиетата на Лувъра показват в Пловдив

Колекцията старинни гравюри от фонда на  Градска художествена галерия – Пловдив оправдано буди интерес и възхищение всеки път, когато се показва пред публика, която ще има рядкото удоволствие отново да види най-представителната част от тях от 3 до 31 август в Залите за временни изложби на ГХГ на Главната улица „Княз Александър Първи“.

Повечето от ценните произведения са гравюри върху мед, създавани в ателиетата на Лувъра („Chalcografie de Louvre”) в един почти 200-годишен период – от 18-и до началото на 20-и век. Друга част от произведенията са печатани при братята Кюнцли, от Дардоаз – Париж, Кадарт и Шевалие – Холандия и Франция, Сгрили – Италия. Сюжетите на гравюрите са най-разнообразни: с митологичен или библейски характер, дворцови и парадни сцени, но също така има битови и пасторални, портрети, пейзажи. Творбите са наследство от музея на някогашния Френски колеж „Свети Августин“, съществувал в Пловдив до 1948 година.

Цялата колекция „100 гравюри – съхранената художествена памет на един френски колеж в България” съдържа 100 оригинални френски, немски и италиански творби. Издаден е и каталог на творбите с азбучен показалец на всички художници и гравьори. За създаването на този значим културен продукт ГХГ-Пловдив беше удостоена със специална грамота от почетния консул на Франция в Пловдив Теофана Брадинска. Проектът беше реализиран с помощта на Министерството на културата и в партньорство с Общински институт „Старинен Пловдив”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.