Отхвърлиха иск на Петко Стрелеца от Лясковец за 1 млн. лева срещу държавата Петко Петков, който уби командос и рани колегите му, се почувствал заплашен, че ще го вкарат в лудница

Сделката за F-16 влиза в парламента

Мъж се самозапали пред японското посолство в Сеул

Тръмп съобщи, че САЩ са свалили ирански дрон в Ормузкия проток

„Левски“ строи два изкуствени терена

На 19 юли 2019 да почерпят

Президентът Радев: За някои е важно да спечелят те, пък ако ще, да загуби цял народ

Токов удар причинил срива на БТВ

БТВ спря за половин час

5G мрежите спъват подслушването на престъпници Европол се жалва, че няма ресурс за битка при новите телекомуникационни системи

Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейският съюз не иска твърд Брекзит

Три от три за Хубчев, „Левски“ продължава напред в Европа

Над 100 безплатни културни събития Йорданка Фандъкова представи лятната арт програма на София

Кръводаряване в деня на Левски

Обвинената за подкуп бивша шефка на ТЕЛК-Ловеч е на свобода срещу 3000 лева

Старият Преслав се побра в читалище Зооинженер е майстор на копие на втората столица върху 16 кв.м.

Читалище „Развитие 1874“ в центъра на старата столица Велики Преслав успя да побере уникален макет на средновековния град. Копието е изработено от природни материали и се простира на цели 16 кв.м. площ. Почти девет години неговият създател – зооинженерът Христо Антонов /63 г./ му търси подходящо място и среда, където на блясъка на Златния век да се радват повече хора.

Допреди три дни уникалният макет е бил в краварника на кооперацията в преславския квартал „Кирково“, където Антонов работел, но вече е пенсионер по болест. Шегува се, че години наред крави са му се радвали, ако се изключат няколко посещения от любознателни ученици. Дебютът на макета пък бил в центъра на Велики Преслав под открито небе навръх 24 май 2011 г., а после го приютили в съседното село Осмар, по волята на бившия кмет.

Сега е във фоайето на читалището, а то е точно до Туристическия информационен център във Велики Преслав и се очакват и посещения на туристи. Всеки може да разгледа като на длан Симеоновия дворец, две базилики, църкви, две бани, административна сграда, казарми, верижни постройки, известният площад с фиалата-фонтан… Всичко е оградено от крепостни стени с порти и стражеви кули. Зооинженерът е градил мини копието цели 22 месеца, само от есествени материали. Ползвал е царевични стебла, кора от бреза, шишарки, тръни, поне 20 вида дарове от природата.

За архитектурата на сградите е разчитал много на собствената си фантазия, защото от блясъка на втората столица са запазени само основите на внушителни постройки. Обхождал ги е десетки пъти, докато вземе решение кое как да изглежда. Знае историята на разкриването им от първа ръка – от археолозите проучватели.

Антонов е автор и на копия на още 6 знакови църкви от България. Раздал макетите, защото няма къде да ги държи. Майсторил ги е в тясната си гарсониера и ги е сглобявал навън. Останали са му 2-3 по-ценни и сред тях е Руската църква, която определя като много сполучлива. От години не твори, но кой знае може пак да започне. Занаятът се родил след два инфаркта и предписани от лекарите разходки сред природата, и приятни занимания. Хем обикалял красотите на Преслав, хем събирал природни материали, за да гради.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.