Стари дрехи за ченгетата още 2 години

Полицаите и пожарникарите ще продължат да ходят със старите си униформи и отличителни знаци още две години. Това стана ясно от проект за промяна в наредбата за работно облекло на служителите в МВР. Чрез поправката вътрешната министърка в оставка Румяна Бъчварова иска да се удължи до края на 2018 г. изтичащият в края на декември т.г. срок на годност на дрехите с образец от 2011 г.

В противен случай може да се окаже, че ченгета и огнеборци изпълняват служебните си задължения, облечени с незаконни униформи.

Бъчварова сочи в мотивите си, че е сключено рамково споразумение за ушиване на 20 000 зимни облекла със срок на изпълнение още две години, а първите доставки се очакват в началните месеци на 2017 г. Процедурите по обществената поръчка са минали още през 2015 г., когато правителството отпусна допълнително 5,5 млн. лв. на ведомството за новите униформи.
В проекта се предлага и още едно изменение в наредбата. Чрез него се удължава до 31 декември 2017 г. крайният срок, в който служителите могат да си получат парите за дрехи и обувки за периода 2011-2015 г. Според сега действащите правила ченгетата могат да получават в брой сумите за вещево доволствие, но само при наличието на достатъчно финансов ресурс. Вероятно целта на промяната е част от тези плащания да бъдат прехвърлени към бюджета за следващата година.

Промените са спешни и общественото им обсъждане ще бъде за 14, а не за 30 дни, тъй като сроковете изтичат на 31 декември.  В края на ноември синдикатите на МВР предупредиха, че подготвят протестни действия заради недостига в бюджета на МВР, заради неплатения извънреден труд и старите униформи. Стана ясно, че повече от пет години полицаи и пожарникари не са получавали нови облекла. Над 50% от тях си купували дрехи, обувки и шапки с лични средства и така “дофинансират МВР”, твърдят профсъюзните им лидери.

Трагедия със специалните облекла в МВР: По един ботуш на пожарникар

Пожарникарите и спасителите протестират и заради трагичното състояние на специалните им защитни облекла. Има части в страната, където огнеборците гасят пожари с каски, произведени преди 40 години. Техни колеги от Бургас наскоро получиха по един чифт ботуши за двама служители и се обърнаха с молба за финансова помощ към общината. Във фейсбук огнеборци показват току-що доставени от Европа защитни дрехи втора ръка, които вече са били носени от колегите им на Запад.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Не им пука на шефовете на МВР за огнеборците. Но ако се подпали техния дом ?

  2. “По един ботуш на пожарникар.” И по един ръкав да има. Срамотии български!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.