Старозагорската опра представя „Лучия ди Ламермур” на фестивала „Сцена на вековете“ на Царевец в Търново

Държавна опера-Стара Загора ще представи на 14 юли на сцената на историческия хълм Царевец във Велико Търново своята уникална продукция на операта „Лучия ди Ламермур” от Гаетано Доницети. Това е вторият спектакъл от тазгодишното издание на фестивала „Сцена на вековете“, който продължва два месеца – от 8 юли до 8 септември.

„Лучия ди Ламермур“ се нарежда сред безспорните белкантови образци. Премиерата на операта е през 1835 г. в Неапол. Драматичният сюжет, брилянтната и емоционално написана музика, красивата мелодика и палитрата от неповторими образи привличат вниманието на изпълнителите и на публиката повече от 180 години.

Спектакълът на Старозагорската опера на Царевец се посвещава на 220 години от рождението на гения Гаетано Доницети. Търновци и гостите на старопрестолния град ще видят в главните роли блестящ солистичен състав. Беса Лугичи (Косово) ще се превъплъти в сложния образ на Лучия. Иван Кабамитов ще се представи в ролята на нейния брат Енрико Аштън, НазарТацишин(Украйна)ще бъде в ролята на изстраданата и въображаема любов на Лучия – Едгардо, Пламен Кумпиков ще пресъздаде ролята на Раймондо. Участват още Александър Баранов(Артуро), Пламен Долапчиев(Нормано), Михаела Берова (Алиса), оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора.

Спектакъла на операта „Лучия ди Ламермур” ще дирижира Ивайло Кринчев. Режисьор e Огнян Драганов, сцeнографията е дело на Димо Костадинов, художник на костюмите - Салваторе Русо (Италия), а диригент на хора - Младен Станев.

„Сцена на вековете“ е първия у нас оперен фестивал на открито, който се провежда на крепостта Царевец във Велко Търново от 1985 г. Домакин на престижното събитие е Община Велико Търново. Музикалният форум е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2017-2018.

Във II Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ 2017 с десет спектакъла участват оперите от Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора и МДТ „Константин Кисимов“-Велико Търново. Следващите заглавия в афиша на фестивала са 21 юли – „Котки“, мюзикъл от Андрю Лойд Уебър, 28 юли – „Цигански барон“, оперета от Йохан Щраус, 4 август – „Мария Десислава“, опера от Парашкев Хаджиев, 11 август – „МанонЛеско“, опера от Джакомо Пучини, 19 август - „Норма" от Винченцо Белини, 26 август – „Селска чест“, опера от Пиетро Маскани и балетът „Делвата“ от Алфредо Казела, 5 септември – „Коса“, мъзикъл от Джеръм Рани, Джеймс Рейдоу и Голт Макдърмът.

Финалът на сезона ще е на 8 септември в Летния театър с концерт „ФОНДАЦИЯТА в операта“.

Специално за публиката след всеки спектакъл ще се излъчва емблематичното за Велико Търново аудио-визуалнно шоу „Царевград Търнов – Звук и светлина“.

Билети за спектаклите се предлагат в мрежата на eventim.bgи в Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ № 5 във Велико Търново.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони