На 20 август 2019 да почерпят

Сътресения в „Марибор“ преди „Лудогорец“

Ново огнище на африканска чума в Русенско

Край на свободното движение към Великобритания от 1 ноември При Брекзит без сделка гражданите на ЕС няма да имат право на престой и работа

Намериха още човешки останки край Негован

Макрон призова Путин да зачита демокрацията

Няма замърсяване на въздуха от пожара край Ботевград Към момента пламъците са овладяни, съобщиха огнеборците

Цялата територия на област Перник е обявена за санитарна зона заради чумата

Световен отровител 19 със серен двуокис е България (обзор) 350 000 тона от отровния газ изхвърлила страната ни в атмосферата през 2018 г.

Горски пожар наложи евакуация на най-малко 9000 души на Канарските острови

„Патриотичен фронт” възкръсва за местните избори Уточняват населените места

Виртуални турове сменят ваканциите Чрез добавена реалност ще посещаваме труднодостъпни и защитени места

САЩ тестваха крилата ракета със среден обсег

Доплащаме за лечение по официални тарифи С Наредба на здравния министър ще се избегне нерегламентираното даване на пари

Задължителен ли е медицинският преглед, когато започваме работа

Старозагорският митрополит с литургия в потопената църква в яз. Жребчево

Божествена двета литургия ще отслужи в неделя старозагорският митрополит Киприан в потопената във водите на язовир Жребчево 120-годишна църква „Св. Йоан Рилски Чудотворец“, съобщи БТВ.

Населено място тук има от 15 век. Храмът е осветен през 1892 г., а през 1962 г. е изселено населеното място заради строежа на язовира. Пролетно време църквата е потопена във водите на язовира, а в края на лятото изплува, разказва Петър Курумлиев от Инициативен комитет за запазване на храма.

След изоставянето на село Запалня храмът остава потопен през по-голямата част от годината във водоема. В началото на тази година християни, носещи дълбоко в себе си вярата, започнаха инициатива, за да може отново под звуците на камбана да се прекръстят, да запалят свещ и да се помолят в мистичния храм на язовир Жребчево. Лично Негово Високопреосвещенство старозагорският митрополит Киприан ще отслужи божествена света литургия в потопения храм в язовир Жребчево.

„Решихме да отслужим света литургия в този божествен храм на духа, за да покажем, че свети Йоан Рилски е покровител и макар тази църква 50 години да се е борила с водите е със стабилни основи, както е стабилна и нашата православна вяра“, каза старозагорският митрополит Киприан.

Богослужението на владиката ще е първо в храма от много години насам. То ще е на 4 август- седмата неделя след Петдесетница от 9:00 ч.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.