Старозагорски ученици ще се обучават от водещи математици

Академията за компютърни и природо-математически науки в Стара Загора беше официално открита на 28 септември, в зала „Петко Славейков” в сградата на Общината. Идеята на кмета Живко Тодоров е да се създаде специално училище за даровити деца.

„Те ще имат преподаватели на световно ниво. Сред тях са проф. Емил Колев, който води обучения на националния отбор по математика на България, Невена Събева, зам.-главен редактор на сп. „Математика”, Мариана Богданова, преподавател в Тракийски университет и автор на учебници по математика от 1-ви до 4-и клас” – съобщи известният старозагорски математик Любомир Любенов. Под негово ръководство много млади таланти от Стара Загора постигнаха големи успехи на най-престижните математически олимпиади и състезания в Азия.

„Имаме успехи, имаме и подкрепата на кмета Живко Тодоров наши математици да участват в световни състезания. Неговият пример беше последван от други общини и областни управители. Благодарение на това, към 1 септември 2019 г. български ученици са участвали в 22 престижни състезания зад граница и са спечелили 264 медала” – каза още Любомир Любенов.

В Академията участват над 60 ученици. През тази година обучението ще се провежда в залите на Международния младежки център. Идеята на Живко Тодоров е от следващата година да се създаде училище, отворено за деца от цялата страна.

Коментари

Задължително поле