Иван Портних: Варна привлича все повече компании от сферата на дигиталните технологии

Черната Златка само по бельо (СНИМКИ)

Допълнителен кораб закрепва фериботната връзка с Атон

Започна пълненото с природен газ на тръбопровода „Турски поток“

Туристи откриха опожарен автомобил

Проф. Венелин Терзиев описа в книга проекциите на устойчивото развитие в практическия живот Нетрадиционното представяне на сериозната творба бе в Залата на жирафите в Музея на хумора и сатирата в Габрово

Стефан Данаилов е излязъл от кома и е контактен

Тъща потроши колата на зет си, той си го върна Три автомобила с натрошени стъкла в Завет при семейна война

Нашествие на мушици в Разград и околностите Изяснява се видът и начините за борба с тях

Видин се включва в най-мащабната кампания срещу трафика на хора

Ново огнище на африканска чума по свинете в община Смядово

Николета Лозанова захвърли дрехите и задръжките (СНИМКА)

Карлес Пучдемон се предаде на белгийските власти

Задържаха 4-ма наркодилъри в прохода „Петрохан”

Старопрестолнината отбеляза празника на Търновския гарнизон

7-14С факелно шествие, военен ритуал, фолклорна и маршова музика Велико Търново отбеляза празника на Търновския гарнизон. Честването му бе възстановено през 2015 г., след 68-годишно прекъсване, по инициатива на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса и с подкрепата на Община Велико Търново и Националния военен университет „Васил Левски”.

Пред паметника „Майка България” кметът Даниел Панов каза, че Търновският гарнизон е важна част от славната история на Старата столица и България, от обществения живот и е център на военното образование. „Българската войска има своята важна роля в идентичността и живота на Велико Търново, в нашето общо настояще и бъдеще. Днешният ден е повод за преклонение пред паметта на нашите храбри и достойни предци, а и знак на уважение и признателност към всички, свързали живота си с българската армия”, каза в словото си кметът на старопрестолния град.

Той припомни, че празникът военния гарнизон води началото си от 1914 г. е и е посветен на славната победа на българската войска в битката при Люлебургаз-Бунархисар, случила се през 1912 г. по време на Балканската война. Началник на Генералния щаб на българската армия по това време е ген. Иван Фичев – внук на майстор Колю Фичето, роден и израснал във Велико Търново.3-26

„Празникът е честван до 1947 година и е сред най-важните и обичани за общността в нашия град. Традицията е насилствено прекъсната по политически и идеологически причини. Благодаря на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва за инициативата по възстановяване на честването”, завърши Даниел Панов, след което се включи във факелното шествие до крепостта Царевец. Цветя бяха положени пред всички паметници, разположени в района от сградата на Общината до Царевец.

Сред официалните гости бяха още областният управител проф. Пенчо Пенчев, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, ректорът на НВУ „Васил Левски” бриг. ген. Пламен Богданов и др.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.