Стартират АЕЦ „Белене“ до края на годината (обзор)

До дни пада мораториумът върху строителството на проекта

Вкарват в НС доклада на БАН

До края на годината стартира процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Новината знаково дойде от Сочи по време на форума „Атомекспо 2018“. Ден преди това премиерът Бойко Борисов обяви, че мораториумът върху строежа на втора атомна централа трябва да отпадне, за да може Народното събрание да даде мандат за разговори с инвеститори. Забраната за строителството беше наложена от Народното събрание през 2012 г. Очаква се до дни правителството да излезе с предложение за отмяната му. Чакаме решението на Министерски съвет и сме готови веднага да гледаме мораториума в Народното събрание, коментира пред „Труд“ председателят на парламента Цвета Караянчева.

Ако и парламентът гласува „за“, вече могат да започнат разговорите с потенциалните инвеститори. Тогава ще стане ясно дали заявеният от тях интерес ще се окаже сериозен. Досега Китайската ядрена корпорация потвърди, че би участвала в процедура по избор на инвеститор.

„Надяваме се да бъде потвърден инвеститорският интерес, който се заявява към момента, и да се повяват нови инвеститори и до края на годината да имаме по-конкретна информация“, коментира министър Петкова.

Тя повтори, че проектът ще се реализира на пазарен принцип и без държавна гаранция. „Всичко онова, което притежаваме като активи, е изключително сериозно - това са близо 3 млрд. лв. пари на българските данъкоплатци. Имаме оборудване, имаме лицензирана площадка, имаме нотифициран проект от Европейската комисия още през 2007 г. Всичко това позволява този проект да се реализира възможно най-бързо в сравнение с другите в региона“, посочи енергийният министър.

Според Петкова единственият вариант Националната електрическа компания (НЕК), Българският енергиен холдинг (БЕХ) и българската държава да си възстановят всички средства, които са инвестирани до момента, е реализацията на проекта. „Ако се върви към някой от другите варианти за реализиране на оборудването - да не е площадката на АЕЦ „Белене“, това означава, че трябва да се отпишат автоматично от активите на НЕК близо 1,3 млрд. лв., а това не е най-доброто икономическо решение. Затова ние сме се концентрирали в тази посока - максимално използване на всичко, което притежаваме, с цел защита на националния интерес и на енергийната ни сигурност“, допълни тя.

По думите й до броени дни в Народното събрание ще бъде внесен докладът на БАН с предложения как да бъде оползотворено оборудването за АЕЦ „Белене“. Той проиграва различни сценарии, при които може да се строи централата. Най-жизнеспособният е този, при който цената й е под 10,5 млрд. евро, при съотношение на капитала 70%/30% привлечен към собствен и лихва по заема под 4,5%. Според учените АЕЦ "Белене" е възможно да бъде реализиран, но при определени условия.

 

Каним французи за проекта

Ще се радваме, ако компания като „Фраматом“ участва в процедура по избор на стратегически инвеститор за изграждането на проекта АЕЦ „Белене“, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на среща с срещна с президента на френската компания „Фраматом“ Бернард Фонтана. От своя страна той обяви, че компанията проявява интерес и следи развитието на проекта. „Това е добра възможност да засилим сътрудничеството си с друга европейска държава“, подчерта Фонтана. От началото на 2018 година „Фраматом“ е ядрената част на „Арева“ и в нея са ангажирани над 2000 специалиста.

 

Китайци искат да строят магистралата Русе- Велико Търново

02-2

Китайската компания „СИТИК констракшън“ има инвестиционен интерес да изгради магистралата между Русе и Велико Търново, както и тунелът под Шипка. Това стана ясно след срещата на регионалния министър Николай Нанков и представители на китайската компания. В хода на разговора бяха обсъдени възможностите за подписване на Меморандум за сътрудничество, включващ конкретни параметри за публично-частно партньорство, съобщиха от строителното министерство.

Двата проекта са приоритетни, но липсата на финансиране спъва изграждането им от години. Близо 600 млн. евро е прогнозната стойност на магистралата между старопрестолната столица и крайдунавския град. Обсъждана е и идеята аутобанът да се изгради с финансиране от тол системата.

Проектът за изграждане на тунел под Шипка датира още от края на 19-ти век, но първоначално се говори не за асфалтов, а за железопътен такъв. Средства за построяването не са осигурени до днес. В края на 2016-та бе обявено, че прогнозната стойност на съоръжението с дължина от малко над 3 километра е 260 млн. евро.

Надежда за бързото и качествено изпълнение на двата инфраструктурни обекта сега дава интересът на китайския конгломерат. „Ще бъда щастлив, ако успеем да отбележим напредък в нашите съвместни усилия за реализиране на инфраструктурни проекти под формата на публично-частно партньорство“, подчерта строителният министър Николай Нанков. Той допълни, че за напредъка на бизнес отношенията между България и Китай ще допринесе и предстоящият форум 16+1, в София - инициатива, целяща да поощри сътрудничеството между Китай и шестнадесетте страни от Централна и Източна Европа.

 

Иван Иванов, КЕВР:

Цената ще е около 8 евроцента на киловатчас

Иван ИвановОколо 8 евроцента е прогнозната цена към момента на киловатчас електроенергия след евентуалното построяване на АЕЦ "Белене. Тази цена е два пъти повече, отколкото електроенергията, която се произвежда от възобновяеми енергийни източници в САЩ.

Инвестициите в производството на ток от ядрените централи са много по-малко от инвестициите, които се правят в производството на електроенергия от възобновяеми източници. Цената за производство на енергия от възобновяеми източници непрекъснато намалява, а тази, произведена от ядрени централи, постепенно се повишава.

 

Иван Хиновски, енергиен експерт:

Инвеститорът ще построи свои реактори

Иван Хиновски

По моя информация китайците планират експанзия за износ на електроенергия към страните от ЕС. И те се базират на техни реактори, които са доста по-евтини като инвестиция, отколкото са руските. Доколкото разбрах, те ще изкупят нашето оборудване, но ще построят тук 2 или 4 реактора по тяхна технология.

За пръв път в ядрената енергетика на България се появява инвеститор - националната ядрена компания на Китай, с когото никой не е правил уговорки, не е стъпвал на нашия пазар, няма връзки с никой от нашите политици. Това ще бъде предизвикателство и очаквам скандали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции