Стартира акция "Зима" по пътищата в Шуменско

кола-зима

Независимо от жегата навън традиционната акция на пътна полиция "Зима" стартира в четвъртък. В рамките й до края на ноември на територията на област Шумен ще се проведат три различни кампании, поясни инсп. Веселин Георгиев от сектор „Пътна полиция“ - Шумен на изнесен брифинг.

Първата кампания от 1 до 10 ноември ще обхване всички автомобили. Ще има засилен контрол над велосипедистите. 6-ти ноември ще бъде обявен за Ден без велосипедисти жертви на пътя. Следващата кампания е от 11 до 20 ноември и при нея акцентът ще бъде върху толерантността на пътя. "Ще насочим вниманието си дали пешеходците пресичат на правилните места, а от страна на водачите ще изискваме да бъдат толерантни на пътя и най-вече на пешеходните пътеки", каза инспекторът. 13-ти ноември е обявен за Ден без жертви пешеходци на пътя.

На 15 ноември влиза в сила изискването за дълбочината на протектора на автомобилните гуми. Полицаите ще дадат няколко дни на водачите, преди да започнат третата си кампания на 21 ноември. Тя ще е насочена изцяло към подготвката на автомобилите. Гумите през зимния сезон трябва да бъдат с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм.

От ОДМВР-Шумен припомниха и информация за шофьорите, която може да им спести санкции.

За изправността

Принудителни административни мерки:

Когато пътното превозно средство е технически неизправно, то временно се спира от движение до отстраняване на неизправността

При управление на технически неизправно ППС глобата е: 50 лв. при констатирани незначителни неизправности, 200 лв. при констатирани значителни неизправности и 500 лв. при констатирани опасни неизправности

За гумите

Смени гумите със зимни или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм (отнася се за периода 15 ноември – 1 март). Не се движи с пътно превозно средство, чиито гуми имат разкъсвания. Глобата е 50 лв.

Гумите с шипове са забранени. Вериги за сняг се използват, само когато пътните условия изискват това. Глобата е 20 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони