Изтеглете безплатното приложение „Европейски път – Монтана“

На 17 юни 2019 да почерпят

Кианит ни пази от магии Камъкът на истината

Самолет от Милано кацна аварийно в Москва

САЩ разглеждат всички варианти за отговор на Иран

Спешно заседание на Съвета за национална сигурност на Гърция

Свален от власт олигарх избяга (обзор) Развръзката станала с намесата на US посланика

Моторист и спътницата му са в болница след катастрофа на столичния бул. „България“

Две туристки загинаха при инциденти в Швейцария и Франция заради лошото време

Туроператори пред фалит, гледат към чужбина заради данъчна наредба Вместо да спечели, хазната може да загуби милиони заради банкрут, свиване и изнасяне на бизнеса

Израел кръсти селище на Тръмп

Македония не признава Гоце Делчев за българин Учебниците им по история нямало да се променят

Над 40% от депутатите са подсъдими

Харадинай: Нека никой да не търси повече мир и стабилност на Балканите за сметка на свободата на Косово

Корнелия Нинова си оттегли оставката (обзор) Изборът на председател ще е след местния вот

Стартира изграждането на компостираща инсталация за биоразградими отпадъци в Пазарджик

Министърът на околната среда и водите Нено Димов участва в първа копка на проект за изграждане на компостираща инсталация в Пазарджик. Съоръжението ще преработва разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци, образувани на територията на общините Батак, Белово, Брацигово, Лесичово, Пещера, Пазарджик и Септември, съобщиха от МОСВ.

„С тази компостираща инсталация зеленият отпадък се превръща в суровина, която може да се използва и това е елемент от кръговата икономика. Такава е новата икономика – всичко, което е отпадък, може да е ресурс, който да се вложи в производство и да произведе продукт. Днес правим малка стъпка, но многото малки стъпки ни отвеждат далеч по дългия път, който ни предстои“, каза министър Димов по време на церемонията. Той заяви, че новото съоръжение ще повиши качеството на живот на хората в района и поздрави всички кметове и местните общности в страната, които осъзнават силата си и възможността да взимат решенията сами. Министър Димов подчерта, че именно затова е важен подходът на работа с местните общности, и добави: „Това е разликата от онези, които искат всичко да се решава на жълтите павета“.

„След много усилия направихме регионалното депо за отпадъци, сега започва изграждането на компостираща инсталация, а след лятото ще пристъпим към рекултивация на старото депо. В късната есен ще имаме работен проект за довършване на последния етап от азотно-фосфорното пречистване на отпадните води на пречиствателната станция и така ще завърши пълният цикъл за решаване на екологичните проблеми на региона“, заяви кметът Тодор Попов.

Компостиращата инсталация и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци, както и съпътстваща инфраструктура на площадката за Регионален център за рециклиране (РЦР) ще бъдат изградени в местността “Баира”, в землището на с. Алеко Константиново. Проектът ще се изпълнява с финансиране основно по Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) 2014-2020 г. Общата стойност е 19,694 млн. лв., от които 11,840 млн. лв. от Европейския фонд за регионално развитие, останалите средства са от държавния бюджет и общината.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.