Стартира кампания "С грижа за възрастните хора" в Търновско

Поредното издание на кампанията „С грижа за възрастните хора“ стартира на 20 декември във великотърновското село Балван. Това съобщи директорът на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“-Велико Търново комисар Красимир Кръстев.

Акцията е съвместна инициатива между РД „ПБЗН“ – Велико Търново и община Велико Търново.

„Изготвени са специални брошури с основните правила за недопускане на пожари при използване на различни в видове отоплителни уреди през есенно-зимния сезон, както и мерките за безопасност при употреба на електрически уреди през цялата година.Идеята е тези инструкции да достигнат до всички възрастни хора. Това ще стане чрез проекта “Внуче назаем“, реализиран от Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“.

Замисълът е с помощта на децата от 20-те центъра за работа с деца и младежи към Община Велико Търново и тези информационни брошури да бъдат раздадени на възрастните и самотно живеещи хора в общината“, обясни инж. Кръстев.

Преди дни в село Балван а монтирани и датчици за известяване при пожар в жилище на трудно подвижна възрастна жена, Дома за възрастни хора в селото, Клуба на пенсионера, Кризисния център за деца в риск и Центъра за превенция и спорт.

"Датчиците са димни с автономно захранване, и при наличие на дим в помещението издават силен звуков сигнал, който може да бъде чут освен от собствениците, също и от техните съседи. Предназначението им е пожарът да бъде открит в начален стадий, за да има достатъчно време за реакция и да няма негативни последици за хората и тяхното имущество. Уредите са предоставени от Съюза на пивоварите в България. Тази инициатива датира от 2017 г., когато в с. Балван бяха монтирани детектори за дим в общо 12 къщи на самотно живеещи хора. Осъществяването на това начинание е една от стъпките за предотвратяване на пожарите в бита и намаляване на жертвите и пострадалите от най-рисковата група от хора – тази на възрастните хора, самотно живущи в отдалечени населени места и трудноподвижни граждани“, каза инж. Красимир Кръстев.

По думите му идеята на РДПБЗН и останалите партньори е пожароизвестителни датчици да бъдат поставени в домовете на тази група от хора и в останалите населени места в общината. Определянето на жилищните сгради ще става по предложение на кметовете, тъй като те са хората, които са запознати, кои къщи се обитават от самотно живеещи старци.

Коментари

Задължително поле