На 19 декември 2018 да почерпят

Световната банка одобрила кредитни гаранции от 750 млн. долара за Украйна

Белгийският премиер подаде оставка

Българските полярници пристигнаха на Антарктида

Централна роля в света иска Китай Никой не може да ни диктува какво да правим, отсече Си Цзинпин

Ники Хейли загатна какъв ще е американският план за мир в Близкия изток

Американски съдия разкритикува бившия съветник на Тръмп Майкъл Флин

ЕС призова Сърбия към конструктивен диалог с Косово

Евтина земя дават на млади фермери Целта е стопаните под 40 години да останат на село

Премиера на филм за дядо Добри в НДК

Христо Стоичков към фенове: Трудете се и не се предавайте! Стотици варненци извиха опашка за автограф от Камата

Чуждите инвестиции намаляха с 21% Задгранични компании продават бизнеса си в България

Искат Ценко Чоков обратно в ареста (обзор) Имал разрешение да отиде на зъболекар

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 декември 2018

Посланиците от ЕС поздравиха Лиляна Павлова за отличната работа в Триото Естония – България – Австрия

Стартира общинска образователна програма по родолюбие в Търново

В старопрестолния град стартира общинска образователна програма по родолюбие „Велико Търново – Корени и криле”. Инициативата е на кмета Даниел Панов и неговия екип в общинската дирекция по образование, младежки дейности и спорт. Идеята е още от малки децата да познават българската история и личности, а интересът на учениците към миналото на България и важните събития да бъде засилен.

Програмата предвижда във всяко училище да бъдат организирани открити уроци по родолюбие, посветени на знакови дати и бележити личности от историята на България и Велико Търново. Началото бе дадено от колектива и децата в детска градина „Соня”, където малки и големи си спомниха за Апостола на свободата Васил Левски. Родолюбиви инициативи се проведоха в детска градина „Слънчев дом”, както и в Спорното училище. В навечерието на Националния празник над 150 ученици от Старопрестолната професионална гимназия по икономика и от Природо-математическата гимназия „Васил Друмев” дебатираха по въпросите за българското Освобождение. Дискусията „Памет и мисъл за Трети март” се състоя в музей „Възраждане и учредително събрание”. Децата от детска градина „Слънце” също показаха завидни знания по история по време на открития урок „България празнува”.

„Историята отново заема своето заслужено място във великотърновската образователна система. Поздравявам директорите на детските градини и училищата, преподавателите, децата и учениците, които вече са част от общинската образователна програма „Велико Търново – Корени и криле”. Нека и останалите училища и детски градини се включат в родолюбивата ни инициатива. Историята и делата на бележитите българи ни учат как да бъдем по-добри към самите нас, към Велико Търново и към България”, коментира кметът Даниел Панов.

По време на честването на Националния празник бурни аплодисменти предизвика литературно-музикалната композиция „Аз съм българин”, дело на ученици от Природо-математическата гимназия „Васил Друмев”. За родолюбивата им изява, посветена на 139-годишнината от българското Освобождение, те бяха наградени от Даниел Панов със старопрестолни грамоти и по едно национално знаме. Същите получиха и най-изявените ученици, взели участие в дебата между Старопрестолната професионална гимназия по икономика и ПМГ „Васил Друмев” „Памет и мисъл за Трети март” .

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.