Стартира подготовката на Втори летен сезон на оперните театри „Сцена на вековете” в Търново

С работна среща между кмета на Велико Търново Даниел Панов, директорите и представители на държавните опери във Варна, Пловдив, Русе, Стара Загора и Бургас започна подготовката на Втори летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете”. И през лятото на 2017 г. съставите на петте опери ще превърнат крепостта Царевец и старопрестолния град в арена на музикалното и театрално изкуство.

Сцената сред бойните кули на средновековната твърдина остава отворена, а готовност и желание за участие на състав от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” във Велико Търново изрази и директорът Васил Вълчев.

Даниел Панов посъветва директо

рите на петте държавни опери и на великотърновския театър да уточнят програмата и заглавията до края на ноември.

„Така календарът може да бъде рекламиран по време на туристическите изложения, борси и форуми в България и чужбина, в които Община Велико Търново участва. Туроператорите също ще имат възможност да включат поредицата от постановки в туристическите пакети”, подчерта Панов.

Директорите на държавните опери във Варна, Пловдив, Русе, Стара Загора и Бургас благодариха на Община Велико Търново и на кмета Даниел Панов за съдействието и подкрепата за първото издание на летния сезон „Сцена на вековете”. На Царевец бяха поставени оперите „Кармен” /Жорж Бизе/, „Аида” и „Набуко” /Джузепе Верди/, рок-операта „Исус Христос суперзвезда” /Тим Райс и Андрю Лойд Уебър/, мюзикълът „Граф Монте Кристо” /по романа на Александър Дюма/ и балетът „Дон Кихот” /по музика на Лудвиг Минкус/. Всяко от заглавията се радваше на изключително голям зрителски интерес, а местата за публиката бяха изцяло разпродадени.

Обсъдена бе и идеята за партньорство на петте оперни театъра с МДТ „Константин Кисимов”, изразяващо се в създаването на общи постановки и периодична размяна на гостувания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони