Стартира подготовка за реставрация на две музейни сгради в Търговище

Двете музейни сгради, на които се прави архитектурно заснемане с цел подготовка за работни проекти, са на "Захариевата къща" (на снимката) и на "Свещаровата къща".

Ремонтират покрива на „Хаджи-Ангеловата къща”

Започна подготовка за изготвяне на работни проекти за реставрация и консервация на две от музейните сгради в Търговище - „Свещаровата къща” и „Захариевата къща”, съобщиха от местната администрация.

В момента се прави архитектурно заснемане. На следващия етап трябва да бъдат изготвени проекти за реставрацията на двете къщи, които са паметници на културата с местно значение. Те са строени към средата на 19 век.

Проектирането е задължителен етап преди преминаването към реставрацията и консервацията, напомнят от общинската управа в Търговище. След изработване на проектите, с конкретните дейности и стойности, те трябва да бъдат съгласувани чрез Националния институт за недвижимо културно наследство с Министерството на културата.

В „Захариевата къща” сега се помещава администрацията на историческия музей. „Свещаровата къща” пък е разположена в самото начало на ул. „Г.С. Раковски” срещу музейната сграда на „Славейковото училище”.

Същинската работа по реставриране ще бъде извършена след осигуряване на нужните средства.

През август се очаква да започне ремонт на покрива на „Хаджи-Ангеловата къща”, съобщават още от общинската управа. Предвидените средства са 63 000 лв. Те са отпуснати на музея след кандидатстване с проектно предложение пред Министерството на културата.

 

Коментари

Задължително поле