Стартира поръчка за строеж на пречиствателна станция на Шумен

95 млн.лв. получават две шуменски общини

Максимално бързо, още в тазгодишния строителен сезон, трябва да започне изграждане на пречиствателна станция за питейни води на Шумен. До март трябва да е обявена обществената поръчка за нея. Изграждането й за 22 млн.лв. ще се финансира по ОП "Околна среда". Това обяви зам.министърът на регионалното развитие Малина Крумова пред медиите във вторник. Важното е, че община Шумен има вече готов работен проект за пречиствателната станция и няма пречки за старт на изграждането.

Предвидена е и нов 26-километров довеждащ водопровод от язовир "Тича" до Шумен, както и нужни корекции във вътрешната водопроводна мрежа и канализационни отклонения.

Две са общините в региона - Шумен и Нови пазар, които могат да се възползват от оперативната програма, защото финансирането е насочено към места с над 10 000 жители, уточни Крумова. 95 млн.лв. са предвидени за двете общини и по-голяма част от средствата са за решаване на шуменските водни проблеми. За Нови пазар са предвидени 135 000 лв. за подмяна на помпи, 750 000 лв. за водопроводи, 210 000 лв. за канализационни отклонения.

Бенефициент по оперативната програма ще бъде "ВиК", което ще проведе поръчките под стриктния контрол на собствениците.

Все още не е ясно как инвестициите ще се отразят върху цената на водата, това ще се случи след въвеждане в експлоатация на новите съоръжения.

Крумова коментира, че "стратегически е нереалистично да очакваме че ВиК-отрасълът ще може да предоставя услуга с добро качество, без плавно повишаване цената на водата". Общите усилия трябва да са насочени това да е плавно и съобразено с качването на доходите на населението. "Нека сме реалисти и да не си въобразяваме, че може да стои водата на подтискано ниски цени и това да гарантира достатъчно ресурс, че да могат да се правят необходимите инвестиции у нас", каза зам.министърът. И коментира, че нуждите са огромни, дори без да са включени инвестициите в язовири, водоеми, а това ще става все по-скорошен проблем с климатичните промени.

В Шумен Крумова участва в работна среща с представители на общините в региона, за да се запознае със свършеното по регоналните прединвестиционни проучвания, които са в основата на проектите за финансиране по ОП "Околна среда", от която ще се възползват 14 области в страната.

Пред журналисти Крумова каза, че има създадена работна група за изменение на Наредба 4 в частта за общите водомери, за да има по-адекватно плащане на водата. Призова и за повече отговорност, когато става въпрос за етажна собственост. Сега голяма част от преразпределението не е заради технически проблеми, а поради неправомерни практики от типа "байпаси", миене на коли, ползв на вода без водомер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони