Участникът в „Гласът на България” по БТВ Тодор Ковачев пред „Труд”: Рокът е музика на почтеността и свободата

Когато вестите пърхат с крила Пощенските гълъби се използват от векове до днес

Във Варна правят уникална трансплантация на дървета Спасиха 50 липи, кипариси и ели от отсичане заради нов строеж

Няма следа от 2-годишния Юлиян от село Равнец Врачка казала на майката, че е в къща при жена

Жена падна в огън в Монтана и загина

Зам.-министър Ципов: На територията на Любимец, Елхово и Малко Търново няма да се строят бежански лагери

България и Япония засилват сътрудничеството си в редица области и развитието на Западните Балкани

Гамбийският нападател Али Соу пред „Труд“: ЦСКА е отбор, който трябва да гони всички трофеи

Пулев: Не бях получавал такава аркада през целия си живот, но знаех какво мога

Трима младежи с амфетамин задържаха в Кубрат

Житейските драми на ледената кралица Ирина Pоднина Знаменитата фигуристка никога не е побеждавана по време на голямо състезание в продължение на 11 години

80 разрешения за СРС-та е дал Окръжен съд – Велико Търново за година През последните две години исканията са се увеличили

МВнР: Няма българи на борда на круизния кораб, аварирал край Норвегия

Над 10 000 зрители аплодираха шоуто на Царевец и концерта с лазери „Парти в парка” в Търново

Росен Желязков: Борисов и Цветанов няма да заметат темата с имотите Скандалът е свързан с изборите, заяви транспортният министър

Стартира проектът за художествена галерия в Елена

С откриваща пресконференция официално стартира проектът „Култура във вечността“, финансиран по Програма Interreg V-A Румъния-България 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие.
Проектът бе представен от неговият ръководител Светослав Петров, експерт „Културно наследство“ в община Елена, която е водещ партньор. Продължителността е 36 месеца с краен срок за всички дейности 12 септември 2021 година. Стойността на разработката е в размер на 1 411 373 евро, от тях 962 330 евро са за община Елена. Над 183 000 евро е съфинансирането от държавните бюджети на България и Румъния, собственият принос на партньорите е 28 241 евро.

Кметът на балканското градче инж. Дилян Млъзев подчерта, че този проект е важен за община Елена по няколко причини. Той е първият трансграничен проект, реален е и с много очаквания от еленчани, тъй като ще бъде възстановено в предишния му вид емблематичното за града училище, изгоряло преди години. С някои от дейностите по проекта то ще се превърне в художествена галерия и място за организиране на събития от културния календар на общината. Устойчивостта на проекта ще е от полза за насърчаване на културния туризъм и използване на културното наследство, каквато е и неговата цел. Очакванията са и за продължително партньорство между двете общини – Елена и Меджидия.

В пресконференцията участва и екипът на проекта от румънска страна. Експертът Андреа Кириак представи партньорската община и важни културни събития, които се случват при тях. Фестивалът на историческите възстановки в Меджидия в началото на м. май е включен в една от дейностите на проекта – насърчаване на културния туризъм. В тази връзка с тази дейност ще бъде изготвена стратегия за валоризиране и популяризиране на културното наследство и насърчаване на културния туризъм между двете общини, ще се направят и съвместни туристически пакети. За културния обмен са предвидени четири пленера за изобразително изкуство и 12 занаятчийски ателиета и в двата града.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.