Стартира работата по ПАВЕЦ „Батак“ и „Доспат“

Министърът на енергетиката Владимир Малинов (в средата) и вицепрезидентът на ЕИБ Кирякос Какурис (вдясно от него) обсъдиха сътрудничеството в процеса по енергиен преход.

ЕЦБ ще подпомогне НЕК в изготвяне на предпроектно проучване

Европейската инвестиционна банка ще предостави консултантска помощ за изготвяне на предпроектно проучване за реализацията на ПАВЕЦ “Доспат” и ПАВЕЦ “Батак”. Споразумение за това беше подписано между НЕК и ЕИБ след среща, на която участва министърът на енергетиката Владимир Малинов.

Помпено-акумулиращите водноелектрически централи биха могли да се превърнат в най-големите батерии за съхранение на енергия в региона, каза министър Малинов. Изграждането на два нови ПАВЕЦ-а е заложено в енергийната стратегия до 2050 г. Те ще използват съществуващи водноелектрически каскадни. Проектите ПАВЕЦ “Батак” и ПАВЕЦ “Доспат” са сходни - и при двата горният изравнител е язовир - “Голям Беглик”, “Широка поляна”, както и няколко по-малки водоема, свързани с тях.

Долните изравнители са съответно “Батак” и “Доспат”. Електроцентралите, чиято стойност се оценява на около 900 млн. евро всяка, ще влязат в експлоатация до 2032 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции