Стартира Седмото издание на кампанията на Столична библиотека „Зелени библиотеки“ в парковете на София (31 юли – 29 август 2021 г.)

Традиционната кампания „Зелени библиотеки“ е част от емблематичните инициативи на Библиотеката на София, която се провежда от 2015 г. ежегодно през летните месеци. Това е креативен формат за насърчаване на четенето от най-ранна детска възраст и привличане на нови читателски публики. В кампанията участват известни български поети, писатели, музиканти, артисти, художници, партньори са популярни издателства, публични институции, неправителствени и творчески организации. Шестте сезона на „Зелени библиотеки“ са привлекли над 45 хил. посетители , а над 7 хиляди са новозаписаните читатели .

Седмото издание на „Зелени библиотеки“ в парковете на София стартира на 31 юли 2021 г. в Северен парк. 
Тази година към досегашните известни софийски „зелени дестинации“ са включени реновираният Западен парк и Зоологическата градина. 

През почивните дни Ви каним да изберете интересна книга за четене в парка, да се срещнете с любими поети, от които може да получите тяхна нова стихо-сбирка с автограф, да послушате на живо хубава музика и, разбира се, да станете наш читател. Децата и учениците могат да участват в образователни STEM игри и програмиране с роботчета - пчели, да се забавляват с корейски-те популярни традиционни игри тухо и ют. Навсякъде с нас ще бъде мобилната ни библиотека – Библиобус, който разполага с 1500 тома с най-нови хитови заглавия от съвременни и класически наши и чужди автори. От него желаещите ще могат да си изберат книги за дома. 
Продължава обичаната от софиянци инициатива на „Споделени книги“ – „Вземи, прочети, върни“. В инициативата през 2020 г. бяха дарени от софиянци за софиянци над 1400 книги. Посетителите ще могат да оставят своя прочетена книга и да вземат ново интересно издание. Към шестте къщички за книги, разположени на знакови места на Витоша за кампанията „Зелени библиотеки“, ще бъде прибавена и нова, поставена в Зоопарка и заредена с атрактивни издания. 

За първи път известни издателства като ПАН, ФЮТ, ХЕРМЕС, ИНА, ЕРА, ИБИС, ЛАБИРИНТ се включват в Седмия сезон на кампанията и предоставят стотици екземпляри от най - новите си издания за посетителите на „Зелени библио-теки“. Сред тях ще намерите книги за свободното време, класика, издания от учебната програма, любими приказки , албуми за оцветяване. За децата сме приготвили подаръци- детски книжки и химикалки.

Посетителите на „Зелени библиотеки“ ще имат възможност да разгледат няколко тематични изложби. Документалната изложба с архивни материали от фонда на Столична библиотека „Из парковете на София –минало и настояще“ включва любопитни фотоси и документи от създаването и исто-рията на софийските паркове, в които днес Столична библиотека провежда кампанията си. 

В зоопарка на 15 август представяме изложба от ценни издания от фонда на Столична библиотека на тема зоология, между които една от най-уникалните и скъпи книги в света от 30 те години на XIX век - "Птиците на Америка" с внушителните размери - колкото половин човешки ръст, както и първият определител на птиците в България от 1909 г. и библиофилски издания на учебници по зоология от средата на XIX век. А на 29 август пред хижа „Алеко“ на Витоша ще може да се разгледа изложбата „Поздрав от София", в която  са представени старинни илюстровани литографски картички с емблематични гледки от столицата от края на XIX -началото на XX в.

И този път в софийските паркове ще звучи разнообразна и вдъхновяваща поезия и музика. С нас ще бъдат поетите –- Георги Константинов, Мирела Иванова, Калин Терзийски, Валентина Радинска, Бойко Ламбовски, Силвия Чолева, Марин Бодаков, Кристин Димитрова, Иван Христов, Георги Гаврилов, Емануил А. Видински и др., музикантите - група „Гологан“, Иван Бороджиев (саксофон), Ели Раданова (вокал) ,Венци Дреников (клавишни), Кирил Коев (китара), Маргарита Друмева (китара, вокал) и др.

В детската арт програмата очаквайте - Атракционен клуб „Найя“ с клоунада и пантомима, Боби Мирчев с обичани детски песни, Таня Гигова - декориране и апликации, студенти от НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“, фондация „Деца на България“ -игри с мисловни карти и др. 

Всички желаещи ще могат да получат безплатна читателска карта.
Очакваме ви от 10 до 14 часа на:
31 юли /събота/ - Северен парк
1 август /неделя / - Борисова градина 
7 август /събота / - парк „Заимов“ 
8 август / неделя/ - парк „Гео Милев“ 
14 август/събота/ - Южен парк
15 август /неделя /  - Зоопарк
21 август /събота/ - Градска градина
22 август /неделя / - парк „Света троица“
28 август /събота/ - Западен парк
29 август /неделя / - парк Витоша, пред хижа Алеко

Споделете летните уикенди със „Зелени библиотеки“ в парковете на София и Столична библиотека - с книга в ръка , интересни срещи, приятно музикално настроение !

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура