Стартира седмото издание на НФФ „Фолклорен извор” в Свищовско

Снимки: Община Свищов

За седми пореден път в китното свищовско село Царевец стартира Националния фолклорен фестивал „Фолклорен извор“. Хиляди участници и любители на българския фолклор ще се наслаждават  4  дни на уникални изпълнения, типични за различните краища на България. И тази година Фестивалът започна с молебен за здраве и благополучие, след което народната певица Гуна Иванова изпя химна на фолклорния фестивал: „В Царевец добре дошъл е всеки….”.

Приветствие към всички участници и гости направи кметът на село Царевец Марин Любенов, който подчерта значимостта на това събитие, съхраняващо и популяризиращо българския фолклор. Кметът на община Свищов Генчо Генчев, който е и член на журито, благодари на всички спомоществователи и основни партньори, с помощта на които, вече 7 години Национален фолклорен фестивал „Фолклорен Извор”  придобива все по-голяма популярност и значение.

В своята реч кметът Генчев призова присъстващите към едноминутно мълчание, в памет на внезапно починалия спортен деятел и общественик на село Царевец Тончо Маринов. За своя 40 годишен живот младият човек оставя ярка диря в сърцата на много спортисти и приятели. В приветственото си слово Генчо Генчев не забрави да благодари и на всички участници, заради които „Фолклорен извор“ е жив и ще е жив докато са обединени от любовта към българския фолклор. След като кметът откри НФФ „Фолклорен извор“, водещите Вера и Росен обявиха получените поздравителни адреси, като Росен Маринов изчете адреса от името на министъра на Културата Боил Банов.

Председателят на националната селекция на CIOFF – България Емил Павлов поднесе лично своите поздрави към организаторите на фолклорния фестивал и участниците. Той сподели, че за него е истинско удоволствие „Фолклорен извор“ да бъде част от семейството на европейските фолклорни фестивали. Фестивалът продължи с представяне на авторитетното жури в състав: Юлия Цанкова, Гуна Иванова, д-р Силва Хачерян, проф. Елена Кутева, Димитър Манов, Даниел Спасов и Генчо Генчев. Изпълнението на духова музика „Заедно“ от град Троян беше специален поздрав към присъстващите, след което конкурсната програма започна с изпълнението на Детски танцов състав „Пламъче“ при НЧ „Просвета – Драгомирово 1912“, с. Драгомирово.

През целия ден участници от различни краища на страната ще представят своите музикални изпълнения, а вечерта всички ще се наследят на Групата за песни и танци от град Хрубиешов, Полша, които са специални гости за тазгодишното издание на фестивала.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете