Стартира строителство на кризисен център за лица в Търново

С две иновативни къщи за 2,1 млн.лева общината ще помага на хора в беда

Стартира строителството на новия кризисен център за лица, който Община Велико Търново изгражда с проект по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Две иновативни къщи ще бъдат построени в кв. „Зона В“ в подкрепа на хора в беда. Стойността на инвестицията е 2,1 милиона лева. Крайният срок за реализация е 17 юли 2019 година.

В церемонията участваха заместник-кметът на Старата столица Ганчо Карабаджаков, директорите на общинските дирекции „Проекти и програми“ и „Социални дейности и здравеопазване“ Мариела Цонева и д-р Диляна Вачкова, представители на фирмата изпълнител, на държавни институции и социални услуги. Благослов отслужи отец Славчо Иванов.

В двете къщи кратковременно ще бъдат настанявани до 30 пълнолетни лица, пострадали от домашно насилие, трафик на хора или друга форма на експлоатация, също мъже и жени, останали временно без дом заради бедствена ситуация – пожар, наводнение, хора в риск и др.

Заместник-кметът Ганчо Карабаджаков заяви, че с реализацията на проекта Велико Търново разширява още повече комплексните социални услуги, предоставяни на максимално широк кръг от хора. „Наскоро отбелязахме най-светлия християнски празник – Възкресение Христово. Православието ни учи да бъдем солидарни и съпричастни към хората в нужда. Именно това е целта на новия проект – да помагаме на изпадналите в беда“, коментира Ганчо Карабаджаков.

Двете нови сгради ще бъдат максимално енергийно ефективни – те ще бъдат построени със съвременни изолационни материали. В тях ще бъдат внедрени различни системи – за съхраняване и пречистване на дъждовна вода, за собствено производство на ток чрез слънчеви колектори и др. Така ще се постигнат максимални икономии на разходите за консумация на ток, вода, отопление и пр.

За създаването на социалната услуга в кризисния център и за първоначалното кадрово осигуряване ще бъде разработен и защитен проект по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020.

Впоследствие дейностите ще бъдат финансирани от държавния бюджет. Кризисната интервенция, включително чрез работата на мобилни екипи, както и мерките за подкрепа /индивидуална, психологическа, юридическа, социално включване/ ще са с продължителност три седмици, три или шест месеца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България