Стартира съдебният процес за разрушения тютюнев склад в Пловдив

Двама представители на фирма „Одрин 8” ЕООД са обвиняеми заради фалшиви разрешителни

Пловдивският окръжен съд най-после ще даде старт на чакания от 20 месеца процес за разрушаването на тютюневия склад на улица „Ордин” 8 край автогара „Юг” в Пловдив.

Първото заседание по делото е насрочено за 9 ноември (четвъртък), когато на подсъдимата скамейка застават двама представители на фирма „Одрин 8” ЕООД - Георги Бранеков и сърбинът Александър Николич, на които Окръжна прокуратура – Пловдив е повдигнала обвинения за изготвяне на фалшиви разрешителни.

Георги Бранеков е подсъдим за това, че в периода от 20 декември 2013 г. до 9 февруари 2016 г. като представител и управител на фирма „Одрин 8” ЕООД на 4 пъти в съучастие с Александър Николич като подбудител е организирал осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство - охранителната зона на групова недвижима културна ценност със статут на групова недвижима културна ценност (групов паметник на културата). Бранеков е знаел, че тя се осъществява в нарушение на разпоредбите на Закон за културното наследство - престъпление по чл.277а ал.6, вр. ал.4, вр. чл.20 ал.2 вр. чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс.

Георги Бранеков е обвинен и за това, че на 19 ноември 2010 г. съзнателно се е ползвал от преправен официален документ, като преправката е била в частта на съдържанието, че "сградата на ул. "Одрин" №8, кв. 165, пл.№610 в гр. Пловдив не притежава статут на единична недвижима културна ценност по смисъла на чл. 59, ал. 4 и чл. 65 от Закона за културното наследство", че същата сграда е "извън охранителната зона на архитектурно-строителна недвижима ценност "Тютюнев склад" на ул. "Одрин" и че "обектът е извън обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групов археологически и архитектурно-строителен паметник на културата, урбанизма и културния пейзаж” - престъпление по чл.316, вр. чл.308 ал.1, вр. чл.20 ал.2, вр. чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс.

Срещу подсъдимия Александър Николич са повдигнати 4 обвинения. Първото е за това, че в периода от 27 октомври 2009 г. до 19 ноември 2010 г. като управител на фирма "Одрин 8" ЕООД - Пловдив, при условията на продължавано престъпление на 6 пъти, организирал осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство, като е знаел, че тя се осъществява в нарушение на разпоредбите на Закон за културното наследство - престъпление по чл.277а ал.6, вр. ал.4, вр. чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс.

На сръбския бизнесмен е повдигнато обвинение и за това, че от 20.12.2013 г. до 09.02.2016 г на 4 пъти в съучастие, като подбудител и помагач умишлено е склонил Георги Бранеков да извърши престъпление и го подпомогнал и улеснил чрез съвети и разяснения как, къде и пред кои органи да подаде документи и какви да бъдат документите  по организиране и осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство - охранителната зона на групова недвижима културна ценност със статут на групова недвижима културна ценност (групов паметник на културата) - престъпление по чл. 277а, ал 6, вр. ал.4, вр. чл.20, ал.3 и ал.4, вр. чл. 26, ал.1 от НК. Третото обвинение е, че на 4 октомври 2010 г. на 2 пъти съзнателно се е ползвал от преправен официален документ - престъпление по чл.316, вр. чл.308 ал.1, вр. чл.26 ал.1 от НК, а четвъртото е за това, че на 19 ноември 2012 г. на 2 пъти умишлено е склонил Георги Бранеков да извърши престъпление, като го подпомогнал и го улеснил чрез съвети и разяснения как, къде и пред кои органи съзнателно да се ползва от преправен официален документ - престъпление по чл.316, вр. чл.308 ал.1, вр. чл.20 ал.З и ал.4, вр. чл.26 ал.1 от НК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право