Старт на данъчната кампания от днес

Данъчната кампания започва от днес. За първи път тази година хората, които искат да използват 5% отстъпка от данъка за довнасяне, трябва да декларират задълженията си онлайн и да ги платят до края на януари.

Отстъпката от данъка за довнасяне няма да може да надхвърля 500 лева, което е двойно по-малка сума спрямо миналата данъчна кампания. Освен да декларират данъка онлайн и да го платят до края на януари, хората, които искат да използват отстъпката от 5%, не трябва да имат стари задължения към хазната.

Тази година можем да използваме 1% отстъпка от данъка си, ако сме получавали всичките си доходи по банков път и сме направили минимум 80% от харчовете си по същия начин, припомня БНР.

За поредна година родителите имат право на намаляване на данъка от 20 лева за едно дете, 40 - за две и 60 за три деца. Ако децата имат увреждания, намалението е по-голямо. Това, което родителите, ползващи данъчни облекчения, трябва да знаят, е, че ако имат дори 1–2 лева стари задължения, губят цялата си отстъпка.

Също така фирмите за първи път влиза задължението да декларират данъка си само по интернет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари