Старт на делото срещу д-р Иван Димитров, който застреля крадеца Жоро Плъха, не беше даден

Снимка: Архив

Колеги на д-р Иван Димитров, който на 2 март м. г. уби крадеца Жоро Джевизов-Плъха, посрещнаха лекаря с аплодисменти пред съдебната палата в Пловдив. „Тук сме, за да го подкрепим. Този човек продължи да работи и на никого не е отказал помощ“, заяви изпълнителният директор на УМБАЛ „Пловдив“ д-р Аргир Аргиров. Д-р Иван Димитров е рентгенолог в това здравно заведение.

За днес беше насрочено разпоредителното заседание по делото, но ход не беше даден, защото Надежда Стоева, с която Плъха е живеел на семейни начала, не беше уведомена за процеса. А тя има право да се конституира като частен обвинител и граждански ищец, както направиха родителите на Джевизов. Златка Атанасова и Димитър Джевизов поискаха по 150 000 лв. компенсация.

Д-р Иван Димитров е обвинен в убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана, наказанието за което е до 5 г. затвор. Той има и второ обвинение – за незаконно оръжие, защото пистолетът, с който застреля Плъха, не е регистриран.

През нощта на 1 срещу 2 март 2018-а Плъха беше влязъл в гаража на д-р Иван Димитров да краде. Лекарят го видял, но не се обадил на телефон 112, а взел пистолета и слязъл долу. Плъха хвърлил по него нож, а после и метална табела и докторът стрелял. Крадецът побягнал, но не стигнал далеч и издъхнал на капака на кола в съседство.

Новата дата за старт на процеса е 13 май.

Коментари

Задължително поле