Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството

Корейци искат да правят тикет системата на София

Ремонтът на столичната ул. "Граф Игнатиев" започва след края на председателството Съвета на ЕС, заяви главният архитект на София Здравко Здравков. Той очаква това да стане още през юни. В момента е на финала процедурата по избор на изпълнител на проекта. Уточнява се и кога ще стартира и приключи ремонтът, обясни пред „Труд“ столичният зам.-кмет по транспорт Евгени Крусев. „Ще се започне при първа възможност, когато има всичко необходимо като документация“, допълни зам.-кметът.

С ремонта за 21 млн. лв. ще бъдат преобразени „Граф Игнатиев“, площадите „Славейков“, „Гарибалди“ и "Св. Седмочисленици". Сергиите за книги на пл. "Славейков" ще бъдат заменени от навеси и ще се намали броят им от 40 на 20. С търг ще се реши кои търговци да останат. Ще бъде премахнат пазарът до църквата "Св. Седмочисленици".

Междувременно стана ясно, че 10 проекта се състезават в конкурса за тикет системата на столичния градски транспорт. Явиха се много чуждестранни участници – от Република Корея, Испания, Румъния, Турция, Полша, Словакия и др. Конкурират ги представители на родния бизнес. Участва и „Майкрософт България“. Очакванията на заместник-председателят на СОС от групата на БСП Милка Христова са системата да заработи най-рано в края на следващата година. Тя струва 88 млн. лв и се въвежда във всички 1300 превозни средства и ще позволи на софиянци да си купуват билети през телефоните и да пътуват с тях по всички линии на транспорта, включително метрото. Перфораторите ще отидат в историята. Превозните средства на градския транспорт ще станат по-сигурни, като в тях се монтират камери. С електронното таксуване ще може да се следи с по-голяма точност колко натоварени са различните линии и там, където е необходимо, да се пускат повече превозни средства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България