Старчески дом получи дарение от студент

Стоян от Шумен достави платформа за инвалидни колички

Стоян Стоянов, студент 4 курс от специалност "Социална педагогика" на Шуменския университет, дари модерна платформа за инвалидни колички на Старческия дом в Шумен. Тя ще бъде монтирана на служебния бус "Мерцедес" и той вече ще може да качва трудно подвижните възрастни заедно с инвалидните колички. От 105 обитатели на Дома, близо 60 ще разчитат на придобивката, каза директорът Милена Събева във вторник при получаване на дарението.

"Щастлив съм, че помагам. Така сбъдвам желанието на шуменски емигранти в Англия, които предоставят безвъзмездно платформата и поискаха тя да се реализира на правилното място. Къде другаде, ако не в Старческия дом?..", разсъждава Стоян. Повече от 10 г. той прави превози до Англия и следва редовно във ВУЗ-а. Сам транспортирал платформата при едно от пътуванията си, а във вторник се зае да помогне и за монтажа й.

Бордът е най-доброто в тази сфера, американски, електрически, с дистанционно задвижване, с товароподемност 350 кг. Стоян казва, че е виждал всевъзможни улеснения за инвалиди в чужбина. Иска му се да ги донесе тук, но не е никак евтино. Сега е 4-ти курс в ШУ "Еп.Константин Преславски" и тази година завършва. Споделя, че е възможно да спре да пътува и да работи по специалността си у нас, но по холандския модел, който също е виждал.

Коментари

Задължително поле