Старши комисар Калоян Калоянов пред „Труд“: Готови сме за летния сезон, чакаме 780 командировани полицаи 

Все повече шофьори карат след употреба на наркотици

Сезонът по морето вече започна. За да се насладят на добрите условия в хотелите, качествената храна, плажа и морето, туристите разчитат на това да бъдат защитени и сигурни. За това се грижи родната полиция. През лятото само курортът Слънчев бряг се превръща в един огромен, няколкостотин хиляден град. Крими контингентът от вътрешността на страната традиционно се насочва към комплекса, който е пълен с родни летовници и чужденци, както и към останалите курорти. По тази причина подготовката на служителите за обезпечаване на сезона е започнала още в началото на годината, разказва пред „Труд“ старши комисар Калоян Калоянов, шеф на ОД на МВР в Бургас.

- Г- н Калоянов, започна летният сезон. Разполагате ли с достатъчно личен състав, за да обезпечите сигурността на туристите?

- Летният сезон започна нормално. Като област, в която се намира най-големият туристически комплекс на България - Слънчев бряг, ние не пренебрегваме и останалите туристически дестинации: Поморие, Обзор, Созопол, Приморско, Царево. В интерес на истината, подготовка започнахме още в началото на тази година, с разчетите и организацията, която трябва да бъде създадена, с направленията на дейност на командированите служители и естествено с анализ на предходния сезон. Смятам, че имаме достатъчно личен състав. Както всяка друга година, така и тази, имаме командировани служители, които за целия период от време - от 1-ви юни до 15-ти септември, ще бъдат общо около 780 човека. Най-много от тях ще бъдат в Слънчев бряг. Характерното е, че имаме профилирани служители - за работа по различните направления - имам предвид експерти в борбата срещу джебчийските кражби, срещу кражбите от плажа, от търговски обекти и апартаменти. За поредно лято солидна помощ получаваме от ГД „Национална полиция“, както с командировани колеги, така и с обезпечаване с информация.

- Освен велопатрулите и цивилните полицаи, няма ли нужда от конна полиция?

- Конната полиция е подходяща за определени места. В един туристически комплекс, какъвто е Слънчев бряг, не считам, че е удачно да има конна полиция, като се има предвид гъстотата на туристите и инфраструктурата. Имаме униформени с кучета, имаме велополицаи, имаме пеши патрули, които са напълно достатъчни, за да се обезпечи параметърът, за който отговарят.

- Тази година има командировани полицаи от Чехия, Румъния, Полша и за пръв път - от Германия. Но най-много все пак са английските туристи. Искали ли сте техни униформени?

- За пръв път наистина има колеги от Германия, те и колегите от Румъния и Полша ще бъдат основно в Слънчев бряг, а от Чехия - традиционно в Приморско, където има най-много техни сънародници. За английски полицаи - водят се разговори в тази посока на ниво министерство, така че ще стане ясно, когато има някакъв резултат.

- Осигурени ли са добри условия за командированите?

- Смятам, че да. Още преди да пристигнат беше направен преглед на легловата база, където те ще прибивават. Настанени са на различни места, до момента нямаме забележки.

- Фактът, че в Слънчев бряг улиците нямат имена, създава ли затруднения да се стига бързо до местопроизшествията?

- За колегите, които са командировани, този проблем сме го избегнали, като сме създали смесени патрули - с тях и със служители от Районното, които отлично познават района си.

- Кои престъпления преобладават в курортите в последните лета и кои рязко са намалели?

- Най-много традиционно са имуществените престъпления- кражбите от плажа, джебчийските кражби, както и кражбите от хотелските стаи. Това са основните престъпления и туристите трябва да бъдат много внимателни. Намаляха много кражбите на луксозни автомобили и грабежите, като това се дължи, както вече казах, на профилираните служители, благодарение на опита, който имат. Те осъществяват много голяма дейност по идентифицирането на такива лица, така също и по превенцията. Т.е. локализираме, идентифицираме и установяваме лица, преди да осъществят своята престъпна дейност.

- Преди години гастролиращи джебчии и просяци от страната си правеха палаткови лагери в близост до курорта и най-вече през нощта атакуваха. Има ли ги тези лагери и сега?

- Не, тази година все още не сме установили такива лагери. Опитът от миналата година, който имаме е, че при данни за такова настаняване, общината, заедно с полицията взема мерки и съответно не го допуска. Отделно от това, извършваме проверки на местата, където считаме, че се е настанил криминален контингент. Тази наша профилактична дейност, основно в селища до курорта, също дава резултат. В момента, в сравнение с миналия сезон, бележим намаление на регистрираната престъпност с близо 20 процента, като мога да уверя, че колегите завеждат всеки един сигнал.

- Залавяте ли крадци-чужден­ци?

- Много рядко. По-скоро те извършват хулигански прояви, но както добре разбират след това, на територията на България важи българското законодателство и в такива случаи се образуват досъдебни производства и бързи полицейски производства, които приключват в кратък срок.

- Миналият сезон се заговори, че чужденците често декларират, че са ги обрали, че са им взели мобилните телефони, когато си отидат у дома, а се оказва, че това не отговаря на истината?

- Миналата година имахме такива случаи и взаимодействахме успешно с Летище Бургас. Схемата, която пробват, е нещо като застрахователна измама. Т. е. техниката с която те пристигат - телефони, лаптопи, фотоапарати и др., се застрахова предварително от държавата, от която идва туристът. Тук съответно се симулира кражба с цел получаване на документ от Районното управление и при представяне на документа в застрахователното им дружество, се получава обезщетение. В интерес на истината не са чак толкова много тези случаи по простата причина, че вече се знае за тях и се извършват много щателни проверки на изход на Летище Бургас от служители на Гранична полиция, съвместно с наши служители.

- Непрекъснато се правят проверки на територията на Община Несебър и се оказва, че засичате голям брой шофьори, не само пияни, но и употребили наркотици. Това продължава ли?

- Не само в община Несебър. Проверки се правят навсякъде. Трябва да се отбележи, че от миналата година имаме дрегери за тестване на шофьори, употребили наркотично вещество, във всички морски общини. Увеличеният брой на констатирани такива случаи се дължи именно на увеличения капацитет на технически средства, с които разполагаме. Вярно е, че от вътрешността на страната идват лица да разпространяват наркотици в курортите през сезона. Трябва да кажа, че ежедневни проверки се правят в това отношение. Имаме разбиране от страна на прокуратурата за образуване на бързи досъдебни, на бързи полицейски производства. Винаги съм казвал, че в този вид пазар, ако можем да го наречем пазар условно, предлагането се определя от търсенето.

- Извън туристическия сезон са иманярите - те дълбаят за съкровища дори и през зимата. На територията на областта, залових­те групи, търгуващи с артефакти. Не се ли развихрят повече през лятото, когато вниманието е насочено другаде - към плажа?

- Този вид престъпления се осъществяват от хора със специфични познания - исторически, археологически и т.н. Не можем да говорим, че определен контингент се е препозиционирал. На второ място, в общините Сунгурларе, Руен, Малко Търново има места, където е пълно с археологически находки. По тази причина, набезите на иманярите продължават. Преди месец и половина пак установихме такива лица, които бяха събирали старинни монети. Така че работим усилено в тази посока.

- Преди няколко години участвахте в залавянето на британец, който бе дошъл у нас да събира...яйца от белоглав лешояд. Как завърши този случай?

- Задържаният тогава британски гражданин се бе установил трайно в Бургас, дори си бе купил апартамент. Оттук пътувал из цялата страна - в горите и в планински райони, за да събира яйца от белоглав лешояд и други птици, които са много скъпи. Чужденецът бе осъден условно у нас, а за разпитите му пристигнаха експерти от британската полиция, тъй като подобни престъпления на Албиона са познати още от Викторианската епоха и там имат богат опит в залавянето на колекционерите.

- В момента провеждате конкурс за редови полицаи. Има ли желае­щи и каква е мотивацията им?

- Да, има много желаещи, млади хора. Надали мога да поставя обща рамка на мотивацията им - всеки има своите мотиви. Но мога да кажа, че професията, за която кандидатстват, е една от професиите, които дават възможност за помощ към хората и за вътрешно удовлетворение към добре свършената работа.

- Наближава празникът на МВР, как ще го отбележите в Бургас?

- В Бургас ще има хепънинг, който ще се проведе в Морската градина. Предвидено е да е навръх празника, като освен въоръжение и техника на различните структурни звена, сме предвидили и много изненади, включително ще има демонстрации на възможностите на следово куче и куче,откриващо наркотици. Водачите ще могат да се тестват за употреба на алкохол, като преди това изпият кенче бира или две, както и да проверят наложени им до момента санкции през мобилните таблети на КАТ. Ще има и демонстрации на първа долекарска помощ, както и симулация на изпити за постъпване в МВР. Сред изненадите е и тематична изложба с тема „ало измамите“, подготвена от студенти от НХА. Ще има разбира се и много деца. Тук е мястото да кажа, че в града има Полицейски клуб за лична защита за малките, в който членуват над 20 деца. От тях 15 са национални шампиони в различни спортове. Така, че очакваме да стане голям и хубав празник.

Нашият гост

Старши комисар Калоян Калоянов постъпва на работа в МВР през 1995 г. като разузнавач в РПУ-Руен. После последователно е началник на управленията в Сунгурларе, Карнобат и Пето РПУ-Бургас. От 23.04.2009 г. до 12.11.2014 г. е заместник директор на служба „Полиция” на ОД на МВР-Бургас, а от 13.11.2014 г. - временно изпълняващ длъжността директор на МВР Бургас. От 09.04.2015 г. със заповед на министъра на вътрешните работи е директор на ОДМВР Бургас. Многократно е награждаван с индивидуални и колективни награди от ръководството на Министерството на вътрешните работи.

Коментари

Задължително поле