Стево Пендаровски - Кандидатът с втори шанс

За първи път в историята на Република Северна Македония 31 политически партии, представляващи всички етнически общности в страната, застанаха зад един кандидат за президент. Това е проф. Стево Пендаровски, национален координатор за НАТО. Сред партиите, дали подкрепата си за Пендаровски като консенсусен кандидат, са две от най-големи политически сили в държавата - управляващият Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) с лидер премиера Зоран Заев и Демократичният съюз за интеграция (ДСИ), начело на който е Али Ахмети. И двете партии са коалиционни партньори в правителството.

Онзи ден, в петък, 1 март си чатих със Стево Пендаровски. Същата вечер в скопския хотел “Хилтън” трябваше да бъде обявено името на общия кандидат на повече от 30 партии за президентските избори през април. Стево беше между четиримата, които публичната и медийна клюка пращаше в спора за номинация заедно с трима от най-важните министри от кабинета на Зоран Заев - на отбраната Радмила Шекеринска, вътрешният Оливер Спасовски и външният Никола Димитров. Пожелах му успех, разбира се, и за да бъда по-убедителен му припомних, че в този ден, първият от месец март, у нас в България си закачваме мартенички, “мартенки”, както ги наричат оттатък границата, бели и червени за успех, за здраве и за берекет. “Стево, понеже днес ти предстои битка, задочно от София ти закачвам една мартеничка”. Е, и нещо друго му казах, той ми отговори “договорено”, но какво е то, сега няма да споделя...

Някъде към 16,00 часа скопските сайтове като по сигнал избухнаха – общата кандидатура, която същата вечер ще бъде обявена, е тази на Стево Пендаровски. Разбира се, всеки се позоваваше на свои неназовани източници, до които първи се е добрал, но така или иначе нещата станаха ясни. Първият в най-новата политическа история на Северна Македония консенсусен кандидат на македонци, албанци, турци, власи, сърби, роми и бошняци, се казва Стево Пендаровски. А общата подкрепа, която той получи, му дава сериозни шансове да победи кандидатката на опозицията, издигнатата от ВМРО-ДПМНЕ - проф. Гордана Силяновска-Давкова, както и предложеният от две от парламентарните, но опозиционни партии на албанците –-“Съюз за албанците” и Движение “Беса” - проф. Блерим Река. Е, има и още няколко кандидати, които се обявиха за независими, но най-напред те трябва да се помъчат доста за да съберат минимума от десет хиляди гласа, за да могат да бъдат регистрирани от ЦИК като участници в президентската надпревара.

Първото, което трябва да се каже за Стево Пендаровски, е, че това е неговият втори шанс да се пребори за президентския пост в Северна Македония. Преди пет години като кандидат на тогава опозиционния СДСМ той се яви на надпреварата срещу действащия държавен глава Георге Иванов, който искаше още един мандат. На балотажа Пендаровски събра 398 000гласа, с 36 000 по-малко от Иванов. Разликата в гласовете бе достатъчен аргумент, за да се постави под съмнение честността в изборния процес, да се отправят обвинения за манипулации и фалшификации, но в крайна сметка в условията на режима на Никола Груевски ревизия на резултата просто беше немислима. Вероятно опитът на Пендаровски от онзи вот през 2014 г., макар и горчив, е бил един от плюсовете, които са натежали за неговата номинация като “първи кандидат на всички етноси” в страната, както настоява да го представя премиерът Заев.

Ако не се лъжа, 55-годишният Пендаровски започна трудовия си път на политик и общественик в МВР, първо като шеф на отдела за анализи, а после като заместник-министър и говорител на ведомството. Помня го от това време, защото като кореспондент в Скопие беше нормално да контактуваме с говорителите на министерството повече, отколкото с другите отговорни лица. Бързорек, но и с гъвкава мисъл, правеше впечатление на човек с познания. И той, като много други от актуалните политически лица в Скопие, влезе в държавното управление и администрация, идвайки от прословутия Институт за социологически и правни изследвания, наричан още “кадровата банка за политици” на държавата. И понеже вече беше защитил докторат, и понеже направи впечатление с интереса си към геополитиката, глобализацията и международните отношения и сигурността, когато Борис Трайковски стана президент през 1999 г, го включи в кабинета си като свой съветник. От този период му остана един неприятен спомен, който сега неговите политически противници му подмятат. Пендаровски е трябвало да пътува с президента Трайковски към Мостар с правителствения самолет, но в последния момент са го пренасочили към една друга делегация, начело с лидера на СДСМ тогава Бранко Цървенковски. Историята е известна – самолетът на президента катастрофира в мъглата край Мостар в Босна и всички пътници в него заедно с екипажа загинаха. Обвиниха Пендаровски, че е знаел (!) за предстоящия инцидент и затова е отказал да се пътува с Трайковски. И ето, мине не мине време, особено когато става напечено за избори, и той му се припомня. Както и сега.

За кратко време беше избран за председател на Държавната изборна комисия. Но през 2005 г., когато Бранко Цървенковски стана държавен глава, го върна в президентския кабинет като съветник по международната политика. Междувременно започна преподавателска работа в Американския колеж в Скопие, където стана и професор. Убеден атлантик, Пендаровски през 2017 г. бе назначен за национален координатор за НАТО, където го завари и номинацията за кандидат за президент.

Сега, когато неговата кандидатура вече е факт, при това с големи шансове за успех още на 21 април, повечето анализатори в Скопие си дават сметка, че премиерът Зоран Заев просто не е имал друг избор. Пендаровски не е формален член на СДСМ, минава за непартиен човек, не е член на кабинета, пък и лидерът на ДСИ Али Ахмети твърди, че албанците го харесвали най-много.

 

Консенсусен президент

Все пак ми се струва, че тепърва идеята за консенсусен президент, която вече се реализира на практика с избора на Пендаровски, ще бъде подложена на анализ. И основното възражение, което, струва ми се, ще бъде поставено на маса, е дали с това чисто партийно и апаратно решение не се подменя истинския пряк демократичен избор на държавен глава?

Иначе поздравления за Стево, изглежда и задочната мартеничка, която му “закачих” онзи ден от София, му е помогнала. Не е лошо да си го знае.

 

За него

Спретнат и издокаран

Моят фаворит е Стево Пендаровски. Спретнат, издокаран, умерен и отмерен, въпреки че е много бързорек. Истина е, че неговата реч тича пред неговата мисъл. Ама не по-малка истина е, че мисълта му е по-бърза от неговия език. Дори е по-бърза от тази на бившия президент Бранко Цървенковски, чийто съветник беше някога.

Проф. Атанас Вангелов, Скопие

 

Той избра гражданите

Обединихме се повторно всички македонци, албанци, сърби, турци, власи, роми, бошнаци и всички други. За пръв път в македонската история различните застават зад една кандидатура – тази на Стево Пендаровски. Застанахме всички зад него, защото е надпартиен, европейски, граждански. Той ще бъде приятел и президент на всички граждани на Република Северна Македония. Стево е човек, който отдавна реши да дърпа напред, не назад! Той избра гражданите”

Зоран Заев, премиер на Република Северна Македония

 

Не е човек на всички

Стево „Коминтерна“ Пендаровски не е кандидат на „всички етнически общности“ в Република Северна Македония, за какъвто бе провъзгласен. Етническата общност, към която са принадлежали Гоце Делчев, Борис Сарафов, Христо Силянов, Христо Узунов, Григор Пърличев, Кузман Шапкарев, братя Миладинови, Марко Цепенков и редица други исторически личности, разбира се, няма да подкрепи на президентски и на каквито и да е други избори лице, което назовава тази общност „така наречените българи“... за когото Договорът между Македония и България означава да не се спори за исторически теми и който се опитва да изключи ролята на Коминтерна от процеса на създаване и утвърждаване на македонската нация.

Виктор Канзуров, журналист, Скопие

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети