На 23 май 2019 да почерпят

Лидерът на Камарата на общините в британския парламент подаде оставка заради Брекзит

Златна гъска храни „еколозите“ Прибират милиони евро за опазването на „застрашения вид“

НАТО обяви, че срещата на върха в Лондон тази година ще бъде на 3 и 4 декември

Генералният директор на ЮНЕСКО идва в България

Балъков се разделя с „Етър” с емоционално обръщение към феновете

Партиите си надписват сметката по закон Държавните субсидии са постоянно завишавани над определения размер още от 2002 г.

Стоичков дари Албер II с албум и екип

Данъци за отдаване на апартамент и кола на туристи

За 24 пъти бяха връчени отличията „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство

Маршал Халифа Хафтар отказа предложение за примирие в Либия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 23 май 2019

Събират три месеца оферти за АЕЦ „Белене” (обзор) Интерес има от компании от Китай, Франция и Русия

Вижте документалния филм на Би Би Си за отвлечените деца от норвежката служба за закрила на детето „Барневерн“ (видео със субтитри)

137 млн. лв. кредити дръпнали студенти Теглят средно по 9584 лв., cумите се отпускат само за обучение у нас

Стево Пендаровски – Петият президент

Тържествено искам да съобщя, че посветено ще служа на всички граждани. Изборът на този вот означава гарантиран път напред на нашата държава в семейството на европейските народи и на НАТО. Ще бъда президент, от който няма да се срамувате. Това заяви Стево Пендаровски, новоизбраният пети президент на суверенна и независима Република Северна Македония веднага след като станаха известни резултатите от балотажа, проведен в неделя, 5 май.

Малко преди това, около 18 часа, час преди затварянето на изборните секции вече бе станало ясно, че цензът от 40 процента гласували е достигнат и победителят ще бъде легитимен държавен глава на Северна Македония за мандат от пет години.

С вид на колежанче, бързорекият 56-годишен Пендаровски очевидно има самочувствието на човек, който заслужава най-високия държавен пост в Северна Македония. И приема новата си месторабота като доказателство, че човек трябва да бъде търпелив и да знае какво иска. Ако се хвърли едно око- а това е задължително при факта, че ставна дума за новия президент на съседна държава, на биографията му, ще се види, че през цялото време, на всяко работно място, където е бил, сякаш се е готвил за деня, когато ще седне на президентския стол в къщата под хълма Водно в Скопие. Поне аз го помня от дните, когато във вихъра на конфликта през пролетта и лятото на 2001 г. като говорител на вътрешното министерство свеждаше информацията от бойните действия до акредитираните в македонската столица кореспонденти. Юристът, завършил Скопския университет, ставаше за тази работа с познанията си по проблематиката и с точните си оценки на ситуацията.

Оттогава вероятно остана интереса му към проблемите на сигурността и на международните отношения, с които се занимаваше през всичките години след това. И като съветник на двама президенти на страната- първо на трагично загиналия край Мостар в БиХ Борис Трайковски, а после на заелия неговия пост след избори Бранко Цървенковски. Убеден привърженик на членството на Северна Македония в НАТО, та чак неговите противници от крайната левица го определят като „НАТО фундаменталист“. В членството на Северна Македония в Алианса Пендаровски вижда сигурна гаранция за безопасността на границите на държавата, за укрепване на междуетническото съжителство вътре в страната, ясен белег, че страната е готова да получи дата за начало на преговори за членство в Европейския съюз още през юни, както бе обещано през миналата година. В интервюто, което взех от него в Скопие веднага, щом стана ясно, че побеждава на балотажа и че е бъдещият президент на Северна Македония, Пендаровски изрази категоричната си увереност, че през декември в Лондон, на юбилейната сесия на НАТО страната му ще бъде тържествено приета като тридесетия член на Алианса. Без да изтъква, че и той като национален координатор за НАТО през последните няколко години, има заслуга за това.

Сегашният опит на Пендаровски да стане президент не е първият в живота и в кариерата му. Преди пет години, като профилиран партиен кандидат на СДСМ, той загуби от вече отиващия се държавен глава Георге Иванов. Вероятно горчивината от загубата го е амбицирала още повече за да приеме номинацията за кампанията пет години по-късно. Този път обаче като кандидат на 31 политически партии от всички етнически общности в държавата. Всъщност, Пендаровски стана първият „консенсусен кандидат“, а след 5 май и консенсусен президент, чиято кандидатура бе договорена предварително от коалиционните партньори в правителството- премиерът Зоран Заев като лидер на СДСМ и Али Ахмети, лидерът на албанския Демократичен съюз за интеграция /ДСИ/ и подкрепена от вече споменатите около 30 по-малки партии и сдружения. На първия тур на 21 април обаче тази формула не проработи достатъчно ефективно и разликата в гласовете с кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова бе в рамките на един процент. И когато в четвъртък, два дни преди балотажа, Али Ахмети публично заяви, че неговите симпатизанти ще дадат подкрепа на Пендаровски, вече стана ясно кой ще е бъдещият президент на страната.

Гласуването на втория тур показа, че тъкмо гласовете на гласоподавателите-албанци наклониха везните в полза на Пендаровски. Е, и това не представлява някаква изненада, защото отново бе спазена „традицията“ тъкмо албанските гласове да определят кой ще е президент на страната. Това пък даде основание да се появят заглавия от типа „Стево спечели Западна Македония, но СДСМ изгуби Източна“. Основателно съждение, тъй като резултатите показаха загуба на управляващия СДСМ на Зоран Заев в някои важни големи градове в централната и източната част на страната- Прилеп, Битоля, Щип, Велес а и в някои големи общини в столицата Скопие. Както се казва, всеки да си прави изводите от това.

По време на интервюто за БНТ с него онзи ден го попитах как като президент ще гледа на правата на македонските граждани с българско самосъзнание. Според него, на практиката на полицейски тормоз и преследване на българите в Северна Македония вече е сложен окончателен край. Даже се похвали, че заедно с премиера Заев са били на честването в Скопие преди месец на годишнината от създаването на Българския културен клуб- Скопие с председател Лазар Младенов от Струмица.

 

Национален координатор е за НАТО

Проф. Стево Пендаровски е на 56 години. Роден е в Скопие, а през 1987 година завършва право в Скопския университет. Започва работа в Института за социологически и правни изследвания, считан за „люпилнята“ на доста хора от политическия елит на държавата. По-късно става доцент в частния „Америкън колидж“ в Скопие, където в момента е професор. Там преподава международна сигурност, глобализация, международни институции и външна политика, борба с тероризма. Президентският вот го завари като национален координатор за НАТО. Автор е на редица трудове, издадени в Скопие и в чужбина. На два пъти – през 2001-2004 и 2005 и 2009, е съветник на президентите Борис Трайковски и на Бранко Цървенковски.

 

За него

Да не прилича на Георге Иванов

Стево? Той сега има най-лесната задача в света – да е президент, който не прилича на Георге Иванов. Да, има и най-трудната задача пред себе си – да е президент, който не прилича на Георге Иванов.

Катерина Синадиновска, журналистка от Скопие

 

Отворен за нуждите на хората

На честни и демократични избори, с европейски дух и заедно избрахме европейски президент. Той ще защитава и пази гражданите, ще бъде винаги искрен, обективен, с отворен слух за нуждите на хората.

Зоран Заев, премиер и лидер на СДСМ

 

Да има предвид волята на гражданите

Новият ни президент трябва да има предвид волята на всички граждани и да бъде част от процесите на членство на страната в НАТО и в Европейския съюз.

Али Ахмети, лидер на ДСИ

 

Да изпълни дадените обещания

На новия президент пожелавам да изпълни дадените от него обещания, защото гражданите очакват това от него. Както и да запази достойнството на институцията президент.

Георге Иванов, президент на Северна Македония

Още по темата

 1. Радев поздрави Стево Пендаровски за победата му на вота в Македония

 2. Стево Пендаровски: Направихме избори, които ни дават шанс за ЕС

 3. Стево Пендаровски е новият президент на Северна Македония Данните при обработени 98 процента от гласовете показват, че той е получил 423 292 гласа

 4. Героите са уморени, ще спечели по-свежият Колкото кампанията за президентския вот в неделя в Северна Македония приближава към своя край, толкова става ясно, че оръжията са вече захабени

  От
  Изображение на Костадин Филипов
 5. Преди 5 май: Страх, популизъм, неизвестност Апатията на гласоподавателите в Северна Македония може да направи избора за президент нелегитимен

  От
  Изображение на Костадин Филипов
 6. Стево Пендаровски печели първия тур от президентските избори в Северна Македония, по първоначални данни

 7. Първи тур на президентските избори в Северна Македония

 8. За шести път Македония избира президент Пистата, по която ще се надбягват в неделя кандидатите, има три коридора

  От
  Изображение на Костадин Филипов
 9. Стево Пендаровски – Кандидатът с втори шанс

 10. Македонците избират президент… сега От референдума на 30 септември зависят и номинациите на управляващите в Скопие за нов държавен глава. И не само номинациите...

  От
  Изображение на Костадин Филипов

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

 1. Разумно е ,в Конституцията на Северна Македония българите да бъдат признати. ,като народност в отделна графа ,а не в други.!Това ще бъде напълно в духа на Е С,НАТО ,приятелството и добросъседството ме жду двата братски народа!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.