Трети сме в ЕС по пренаселени квартири Това е основа за сериозно развитие на пазара през следващите години, смятат брокери

Двама полицаи пострадаха при катастрофа с партулка в столицата

Армията иска оферти за нови кораби Седем държави се включват в търга

Памела Андерсън се обиди на премиер

Университетската болница в Стара Загора остана без парно

Този протест отдавна не е на майките Той е на една болна жена, която продаде душата си, бог знае на кого, написа една от лидерките на протеста

Шофьор разби с юмрук прозореца на кола след спор за предимство

Могат ли да ме уволнят дисциплинарно от разстояние?

400 лв. осигурителен доход за фермерите Пчеларите се обявиха против вдигането на прага до 560 лв.

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 20 ноември 2018

Волен Сидеров: Нямам амбиция за постове в изпълнителната власт

Москва пусна кадри от полет на новия Су-57 над Сирия (ВИДЕО)

Влак дерайлира край Симитли, ранен е машинистът Други трима са с леки наранявания

Борисов води бизнесмени в Мароко Премиерът получи покана от крал Мохамед VI през септември

Софийският районен съд е потвърдил наложената от Сметната палата глоба от 1000 лв. за Лозан Панов

Стела Балтова – Дипломат в туризма

Политиката, която ще продължа и вече я съобщих на бизнеса, е националната програма за туристически маркетинг да бъде изготвена до края на месец май. Внедряването на дигиталните технологии във всички нива в туристическия сектор ще бъде изключителен приоритет. Това обяви на първата си пресконференция служебният министър на туризма Стела Балтова.

За нея се знае, че е полиглот – говори португалски, датски, английски, френски и руски. Опитът є с лингвистиката е натрупан от многобройните специализации в университети и институти във Франция, Швейцария, Япония, Швеция и дипломатическа служба в Дания. Колегите є споделят, че освен доцент по икономика на бизнес услугите тя е и инженер, преподавател по мениджмънт, бизнес планиране и автор на научни статии в български и чуждестранни издания. Това би трябвало да є помогне да надгражда постиженията на министерството, което изпрати рекордна 2016 г. и по брой на туристите, и по обем на приходите.

Балтова е специализирала в областта на технологичните иновации, дигиталния маркетинг, стратегическите партньорства, ръководство на туризма, иновации в научните изследвания по мениджмънт. Нейни колеги в бранша смятат, че точно тези познания є дават тласък да продължи да движи туризма в добрата посока, която завари.

Родена е през 1961 година. Завършва средното си образование в Сливен в Гимназията с преподаване на френски език “Захари Стоянов”. Интересно е, че завършва Химикотехнологичния и металургичен университет в София през 1988 г. със специалностите “Технология на полимери, текстил и кожи” и “Маркетинг и предприемачество”. От 2002 до 2005 г. е на дипломатическа работа – икономически съветник и шеф на Службата по търговско-икономически въпроси в Копенхаген. По-късно работи в дирекция “Външноикономическа политика” на Министерството на икономиката и енергетиката. Преподава в магистърските програми “Управление на туризма” и “Предприемачество и иновации” на Международното висше бизнес училище в Ботевград. Тя притежава сертификат за категоризация на туристически обекти, разбира от човешки ресурси, фамилен бизнес и предприемачество и именно затова знае колко е важно нейното министерство за развитието на икономиката на страната.

Кариерата на Стела Балтова в туризма започва през 2007 г. в правителството на Сергей Станишев като заместник-председател на Държавната агенция по туризъм. След това, в периода 2008-2011 г. продължава да ръководи проекти в областта на националния маркетинг.

Съдейки от малкото є медийни прояви, Балтова си е поставила за цел да следва приоритетите на служебното правителство на Огнян Герджиков, заедно да осигурят нормалното функциониране на държавата до следващото легитимно правителство и да бъдат проведени честни избори.

На първата си пресконференция като министър – на 7 февруари 2017 г., Балтова очерта два много важни приоритета за ведомството, което ще ръководи – подобряване на политиките и регулациите в сектора на туризма и развитие на националната туристическа реклама, паралелно с международното сътрудничество. Друг е въпросът как се развиват подобни идеи за два месеца. Успоредно с целите си тя има две много важни задачи – да осигури безпроблемен летен сезон 2017 и да придвижи промените в Закона за туризма. Това “плажно предизвикателство”, както се изрази самата тя, с многобройни жалби и обществени критики е тежък товар, който само времето ще покаже дали тя може да понесе. Пред журналисти тя споделя, че ще се постарае да има възможно най-малко неохраняеми плажове по нашето Черноморие през лятото.

Хубави приказки, които може да парят под краката й след няколко месеца.
Другото, което може да разхвърля подредената туристическа къща на Стела Балтова, е диалогът с бизнеса и интересите на браншовите организации. Целта є е да уравновеси двете страни, въпреки че браншът започна по-рязко отношенията с ведомството є и заяви твърдо желание за въвеждането на единна информационна система. Сигурно ще поиска още много неща.

Призна, че недостигът на кадри е проблем

“В бързи срокове трябва да започне обсъждането на Програмата за национална туристическа реклама за 2018 г., както и възможностите за финансиране на туристическите дейности с извънбюджетни средства по конкретни програми и проекти”, заяви преди дни Балтова. Министърът очерта като един от най-големите проблеми в сектора недостига на кадри и необходимостта от качествената им подготовка.

При една от последните си работни срещи с кмета на Банско Георги Икономов в рамките на домакинството на курорта на Световната купа по сноуборд Балтова предложи Банско да бъде част от културната и туристическата програма, съпътстваща българското председателство на Съвета на ЕС.

ЗА НЕЯ

Запозната със сектора, има управленски умения
Познавам служебният министър Стела Балтова, откакто беше заместник-председател на Държавната агенция по туризъм. Тя е един добре образован европейски възпитан човек с много добро познание на туризма от теоретична и практическа част. Има добри управленски умения, запозната е със сектора още отпреди десет години, уравновесен човек е и ще стои добре на поста, който заема.
Румен Драганов,
директор на Института
за анализи и оценки в туризма

Енергичен човек, който е мотивиран
за работата си

Познавам я, откакто беше ръководител на Службата по търговско-икономическите въпроси в дипломатическата мисия на България в Дания, и имам наблюдения, че е много енергична и мотивирана за работата си в министерството. Ние от асоциацията се срещнахме с нея почти веднага след като зае поста и се радваме, защото има чуваемост от ведомството. Надявам се в този кратък срок да успеем да обсъдим проблемите в бранша и да стигнем до консенсус.

Димитър Попов,
член на УС на Асоциацията
на българските туроператори
и туристически агенции

Браншът е зад нея, работим добре
Министър Стела Балтова се ползва с добър имидж в туристическия бранш. С нея може да се работи добре, както и браншът е твърдо зад нея. Нямаме никакви проблеми в комуникацията, подали сме є ръка и ще направим каквото можем, за да работим успешно през тези два месеца.
Благой Рагин,
председател на Българската хотелиерска
и ресторантьорска асоциация

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Колегите є споделят, че освен доцент по икономика на бизнес услугите тя е и инженер, преподавател по мениджмънт.

    Тия работи май не се споделят от колеги. Май ги пишат на друго място.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.