Секси лъвицата Оливия Уайлд ще се пробва в режисурата Дебютният филм на мацето се казва “Booksmart”

ООН прие единодушно резолюция за прекратяване на огъня в Сирия

Филм с българско участие спечели “Златна мечка” на “Берлинале” (СНИМКИ)

Шофьорка заби колата си във бензиностанция в Благоевград

Все повече туристи от Азия идват у нас с цел винен туризъм

Работодатели дават щедри бонуси за довеждане на нов колега в офиса

Сидеров: Мога да намера нов енергиен министър

КАТ преброи 2536 ранени по-малко от лекарите Разлика с над 22% между данните на МВР и Министерство на здравеопазването установи Институтът за пътна безопасност

Забраниха играчките оръжия в пакистанска провинция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в неделя, 25 февруари 2018

Сняг и паднали дървета на Шипченския проход

Въоръжен мъж се барикадира в дома си във Велинград Излезе да вземе дърва за печката и го арестуваха

„Левски“ подгони вечния съперник

Цветанов в Сандански: Усилията на ГЕРБ са насочени към реализирането на успешни политики в местната власт

“Реал” се утвърди в тройката

Стела Балтова – Дипломат в туризма

Политиката, която ще продължа и вече я съобщих на бизнеса, е националната програма за туристически маркетинг да бъде изготвена до края на месец май. Внедряването на дигиталните технологии във всички нива в туристическия сектор ще бъде изключителен приоритет. Това обяви на първата си пресконференция служебният министър на туризма Стела Балтова.

За нея се знае, че е полиглот – говори португалски, датски, английски, френски и руски. Опитът є с лингвистиката е натрупан от многобройните специализации в университети и институти във Франция, Швейцария, Япония, Швеция и дипломатическа служба в Дания. Колегите є споделят, че освен доцент по икономика на бизнес услугите тя е и инженер, преподавател по мениджмънт, бизнес планиране и автор на научни статии в български и чуждестранни издания. Това би трябвало да є помогне да надгражда постиженията на министерството, което изпрати рекордна 2016 г. и по брой на туристите, и по обем на приходите.

Балтова е специализирала в областта на технологичните иновации, дигиталния маркетинг, стратегическите партньорства, ръководство на туризма, иновации в научните изследвания по мениджмънт. Нейни колеги в бранша смятат, че точно тези познания є дават тласък да продължи да движи туризма в добрата посока, която завари.

Родена е през 1961 година. Завършва средното си образование в Сливен в Гимназията с преподаване на френски език “Захари Стоянов”. Интересно е, че завършва Химикотехнологичния и металургичен университет в София през 1988 г. със специалностите “Технология на полимери, текстил и кожи” и “Маркетинг и предприемачество”. От 2002 до 2005 г. е на дипломатическа работа – икономически съветник и шеф на Службата по търговско-икономически въпроси в Копенхаген. По-късно работи в дирекция “Външноикономическа политика” на Министерството на икономиката и енергетиката. Преподава в магистърските програми “Управление на туризма” и “Предприемачество и иновации” на Международното висше бизнес училище в Ботевград. Тя притежава сертификат за категоризация на туристически обекти, разбира от човешки ресурси, фамилен бизнес и предприемачество и именно затова знае колко е важно нейното министерство за развитието на икономиката на страната.

Кариерата на Стела Балтова в туризма започва през 2007 г. в правителството на Сергей Станишев като заместник-председател на Държавната агенция по туризъм. След това, в периода 2008-2011 г. продължава да ръководи проекти в областта на националния маркетинг.

Съдейки от малкото є медийни прояви, Балтова си е поставила за цел да следва приоритетите на служебното правителство на Огнян Герджиков, заедно да осигурят нормалното функциониране на държавата до следващото легитимно правителство и да бъдат проведени честни избори.

На първата си пресконференция като министър – на 7 февруари 2017 г., Балтова очерта два много важни приоритета за ведомството, което ще ръководи – подобряване на политиките и регулациите в сектора на туризма и развитие на националната туристическа реклама, паралелно с международното сътрудничество. Друг е въпросът как се развиват подобни идеи за два месеца. Успоредно с целите си тя има две много важни задачи – да осигури безпроблемен летен сезон 2017 и да придвижи промените в Закона за туризма. Това “плажно предизвикателство”, както се изрази самата тя, с многобройни жалби и обществени критики е тежък товар, който само времето ще покаже дали тя може да понесе. Пред журналисти тя споделя, че ще се постарае да има възможно най-малко неохраняеми плажове по нашето Черноморие през лятото.

Хубави приказки, които може да парят под краката й след няколко месеца.
Другото, което може да разхвърля подредената туристическа къща на Стела Балтова, е диалогът с бизнеса и интересите на браншовите организации. Целта є е да уравновеси двете страни, въпреки че браншът започна по-рязко отношенията с ведомството є и заяви твърдо желание за въвеждането на единна информационна система. Сигурно ще поиска още много неща.

Призна, че недостигът на кадри е проблем

“В бързи срокове трябва да започне обсъждането на Програмата за национална туристическа реклама за 2018 г., както и възможностите за финансиране на туристическите дейности с извънбюджетни средства по конкретни програми и проекти”, заяви преди дни Балтова. Министърът очерта като един от най-големите проблеми в сектора недостига на кадри и необходимостта от качествената им подготовка.

При една от последните си работни срещи с кмета на Банско Георги Икономов в рамките на домакинството на курорта на Световната купа по сноуборд Балтова предложи Банско да бъде част от културната и туристическата програма, съпътстваща българското председателство на Съвета на ЕС.

ЗА НЕЯ

Запозната със сектора, има управленски умения
Познавам служебният министър Стела Балтова, откакто беше заместник-председател на Държавната агенция по туризъм. Тя е един добре образован европейски възпитан човек с много добро познание на туризма от теоретична и практическа част. Има добри управленски умения, запозната е със сектора още отпреди десет години, уравновесен човек е и ще стои добре на поста, който заема.
Румен Драганов,
директор на Института
за анализи и оценки в туризма

Енергичен човек, който е мотивиран
за работата си

Познавам я, откакто беше ръководител на Службата по търговско-икономическите въпроси в дипломатическата мисия на България в Дания, и имам наблюдения, че е много енергична и мотивирана за работата си в министерството. Ние от асоциацията се срещнахме с нея почти веднага след като зае поста и се радваме, защото има чуваемост от ведомството. Надявам се в този кратък срок да успеем да обсъдим проблемите в бранша и да стигнем до консенсус.

Димитър Попов,
член на УС на Асоциацията
на българските туроператори
и туристически агенции

Браншът е зад нея, работим добре
Министър Стела Балтова се ползва с добър имидж в туристическия бранш. С нея може да се работи добре, както и браншът е твърдо зад нея. Нямаме никакви проблеми в комуникацията, подали сме є ръка и ще направим каквото можем, за да работим успешно през тези два месеца.
Благой Рагин,
председател на Българската хотелиерска
и ресторантьорска асоциация

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Колегите є споделят, че освен доцент по икономика на бизнес услугите тя е и инженер, преподавател по мениджмънт.

    Тия работи май не се споделят от колеги. Май ги пишат на друго място.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.