Стена ще пази „Сарафово“ от шума на самолети

Жалби за терор от бръмчене заляха общината

Съоръжението ще е готово до края на септември

В бургаския квартал „Сарафово“ изграждат шумозащитна стена. Това се наложи, след като местни жители буквално заляха общината в Бургас със сигнали, че са тероризирани от денонощен шум на кацащи и излитащи самолети на близкото летище.

Така утре стартира следващ етап от проекта за изграждане на щумозащитната стена. Нейната цел е да противодейства не само на транспортния шум от излитащи и приземяващи се самолети, но и от автомобилния поток, преминаващ по околовръстния път I-9 Бургас - Варна. През лятото трафикът по него е особено интензивен, заради многото туристи- родни със собствени автомобили или организирани, и чуждестранни, които се извозват с автобуси от аеропорта към курорта Слънчев бряг, обясниха експертите.
За осигуряване на фронт за работа на строителната фирма, се налага дясната лента в посока Поморие (след пътен възел „Сарафово“ – Аерогара), както и дясната лента при напускане на кръговото движение към път I-9, в посока към Поморие, да бъдат затворени за движение на автомобили от 09.00 часа на 11.05.2021 г. (вторник).

Очаква се строителните дейности да приключат до 25.09.2021 г.

Изграждането на шумозащитната стена стартира по инициатива на кмета Димитър Николов, предизвикана от жалбите от жители на квартала. Проектът се осъществява съвместно от Общината, АПИ и Летище Бургас.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони