Местим часовниците с час напред тази нощ

Усмивки от старите ленти Преди половин век автомобилните премиери също са зрелищни

Китай предупреди САЩ, че може да защити националните си интереси при търговска война

Служител на германско летище спря пиян пилот да се качи в самолета

Бомбаджия джихадист влиза в затвора за 34 години, за да учи Корана 18-годишният иракчанин заложил взрив в лондонското метро

Британският „Таймс“ твърди: И България гони руски дипломати

Знакови сгради потъват в тъмнина в Часът на Земяна

120 снегорина чистиха в София тази нощ

Oтбелязаха 20-тата годишнина от създаването на Апелативна прокуратура–Бургас

Разследващ екип влезе в офисите на “Кембридж Аналитика” в Лондон

Местим стрелките с час напред

Почина френският полицай, показал героизъм при нападението в град Треб

Майка и дете са в болница след катастрофа в София

S&P повиши рейтинга на Испания въпреки каталунската криза

Валежите продължават и днес

Стенописите в тракийските гробници са по-стари от гръцките, твърди американски историк

Снимка: Уикипедия

България има толкова много неща, които може да предложи. Идвам тук за първи път и съм възхитен от повечето неща, които видях. Тъй като се интересувам от антична история, може би гробниците на древните тракийски царе бяха по-интересни за мен. Това каза в интервю за БГНЕС Артуро де Хоя – историк на Шотландската ложа на фримасоните (Scottish Rite Freemasonry).

Артуро де Оя
Артуро де Хоя

Интересно ми беше да разгледам архитектурата на гробниците на тракийските царе. Освен това стенописите в тези гробници са по-стари от иконографията и стилистиката на древните гърци, но и двете иконографии са много близки като стилистика, което ме кара да се чудя дали гръцката не е била повлияна от тракийската, разказа той.

Мисля, че тяхното запазване е впечатляващо. Толкова добре са поддържани. Много съм впечатлен, че камъните, от които са построени най-вероятно са докарани от разстояние от 20-30 мили и са толкова големи, че не мога да си представя как са преместили толкова големи камъни. Те са изрязани с такава прецизност. Те са толкова стари, по-стари са от пирамидите в Мексико, с които съм запознат, обясни американският историк.

Шотландското свободно масонство е клон на свободното масонство. За да си член на шотландското свободно масонство първо трябва да си член на някоя голяма ложа. Разбира се тук ние имаме Обединената българска ложа.

Свободните масони (фримасоните) честват 300-я си рожден ден. Този клон на масонството започва като братство в Лондон през 1717 г. и произхожда от строителите на древни катедрали в Европа. Те вкарват символи или символизъм в работните инструменти на братството като квадрата, пергелът. Масоните предават тези традиции под формата на братство, обясни още той. Шотландската ложа е основана през 1732 и през 1801 основават клон в Чарлстън, Южна Каролина.

Смисълът на масонските символи е да създадат едно одухотворено общество. Членовете се учат да интерпретират символиката. Например, ако видите формата на квадрат това са 90 градуса, те ги учи да бъдат перфектни в действията си, да бъдат почтени в действията си. Пергелът може да бъде използван за ограждане на желанията, разказа Хоя.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Валерия Фол-Калин Порожанов
    Между Троянската война през ХІІІ и началото на VІІІ в. пр. Хр. елините окончателно усвояват пространството от остров Крит на юг до Северна Егеида и от остров Керкира на запад до малоазийския бряг на изток. Този процес може да се разглежда като вътрешна елинизация на тази обширна територия. По това време от писмените извори изчезват траките от островите Лемнос, Тасос, Наксос, Имброс и Самотраки, както и от континентална Гърция (Тесалия, Беотия, Атика, Фокида), които са изтласкани или елинизирани. Външната елинизация е продължение на вътрешната и укрепва елинството през VІІІ – VІ в. пр. Хр., когато се разгръща т. нар. Велика гръцка колонизация. Тя е културно-историческо опознаване и сближаване в нови междуетносни социо-културни и езикови отношения, извънредно плодотворни за трите тракийски крайбрежия на Черно, Мраморно и Северно Егейско море. През VІІІ – VІІ в. пр. Хр. елините идват по тракийските крайбрежия като апойкисти, т. е. като хора, отделили се от своя роден ойкос (дом), от своя град-майка, метрополията. Настрана от него те съграждат свое ново селище, апойкия. Апойкии възникват по тракийските крайбрежия на Егейско, Мраморно и Черно море. По егейския бряг елините се появяват към края на VІІІ, а по черноморския и мраморноморския – към края на VІІ в. пр. Хр. В центъра на “Тракия на моретата” стои Истанбул (ант. Бизантион – Константинопол), основан през VІІ в. пр. Хр от дорийски гърци апойкисти от Мегара. Първият голям град на север от Бизантион е Созопол (ант. Apollonia Pontica), основан в края на VІІ или през първата половина на VІ в. пр. Хр. от йонийски гърци преселници от Милет. През VІ в. пр. Хр. от дорийски гърци е основан Несебър (ант. Mesembria).

  2. Димитър Ангелов: Tраките не притежавали собствена азбука и писменост. След образуването на Одриската държава гръцкият език станал официален и държавен. Обстоятелството, че през доримския период тракийският език не могъл да се наложи като писмен, а вместо него тази роля изпълнявал гръцкият, се отразило твърде неблагоприятно върху съдбата на тракийския етнос който до много голяма степен се елинизирал.

    Димитър Ангелов: ТРАКИТЕ ДО ПАДАНЕТО ИМ ПОД РИМСКА ВЛАСТ

    Наред с липсата на здрава и трайна държава друго неблагоприятно обстоятелство, което пречело на траките да се обединят в една по-устойчива етническа общност, било и това, че те не притежавали собствена азбука и писменост. Впоследствие, както добре е известно, сред тракийските племена се разпространили и се наложили гръцката азбука и език. Не малка роля за разпространението на гръцката азбука изиграла и завоевателната политика на Филип II и Александър Велики, която била свързана изобщо с разширяване на териториалната база на елинската материална и духовна култура. Едновременно с възприемането на гръцката азбука сред тракийските племена започнал да печели почва и гръцкият език, особено в онези райони, където досегът между гърци и траки бил по-непосредствен (по черноморското и беломорското крайбрежие) и в областта южно от Стара планина. След образуването на Одриската държава гръцкият език станал официален и държавен. С него си служели одриските владетели при издаване на закони и договори при поставяне на надписи върху монети и пр. Популярността на гръцкия език като официцален и държавен нараснала още повече през елинистическата епоха (III?I в. пр. н. е.), непосредствено преди завладяването на Балканския полуостров от римляните. Силно разпространение добил гръцкият език и в религиозния култ (надписи върху оброчни плочки, върху надгробни паметници и пр.). Обстоятелството, че през доримския период тракийският език не могъл да се наложи като писмен, а вместо него тази роля изпълнявал гръцкият, се отразило твърде неблагоприятно върху съдбата на тракийския етнос който до много голяма степен се елинизирал. Доколкото съществувала образована прослойка (главно сред богатите и знатни среди в градовете), тя се възпитавала в елински традиции поради силното влияние на гръцката писменост и култура. За проникването на гръцки религиозни култове сред траките през елинистическата епоха свидетелствуват особено ясно надписи, разкрити в тракийския град Севтополис (от IV в. пр. н. е.). Находките в Севтополис говорят при това за елинско влияние не само в областта на религията, но и по отношение на градоустройството, на жилищната архитектура, на украсата на сградите и пр. Силно било елинското влияние и по отношение на живописта. За това свидетелствува най-добре прочутата тракийска гробница, открита през 1944 г. в гр. Казанлък.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.