Стенописите в тракийските гробници са по-стари от гръцките, твърди американски историк

България има толкова много неща, които може да предложи. Идвам тук за първи път и съм възхитен от повечето неща, които видях. Тъй като се интересувам от антична история, може би гробниците на древните тракийски царе бяха по-интересни за мен. Това каза в интервю за БГНЕС Артуро де Хоя - историк на Шотландската ложа на фримасоните (Scottish Rite Freemasonry).

Интересно ми беше да разгледам архитектурата на гробниците на тракийските царе. Освен това стенописите в тези гробници са по-стари от иконографията и стилистиката на древните гърци, но и двете иконографии са много близки като стилистика, което ме кара да се чудя дали гръцката не е била повлияна от тракийската, разказа той.

Мисля, че тяхното запазване е впечатляващо. Толкова добре са поддържани. Много съм впечатлен, че камъните, от които са построени най-вероятно са докарани от разстояние от 20-30 мили и са толкова големи, че не мога да си представя как са преместили толкова големи камъни. Те са изрязани с такава прецизност. Те са толкова стари, по-стари са от пирамидите в Мексико, с които съм запознат, обясни американският историк.

Шотландското свободно масонство е клон на свободното масонство. За да си член на шотландското свободно масонство първо трябва да си член на някоя голяма ложа. Разбира се тук ние имаме Обединената българска ложа.

Свободните масони (фримасоните) честват 300-я си рожден ден. Този клон на масонството започва като братство в Лондон през 1717 г. и произхожда от строителите на древни катедрали в Европа. Те вкарват символи или символизъм в работните инструменти на братството като квадрата, пергелът. Масоните предават тези традиции под формата на братство, обясни още той. Шотландската ложа е основана през 1732 и през 1801 основават клон в Чарлстън, Южна Каролина.

Смисълът на масонските символи е да създадат едно одухотворено общество. Членовете се учат да интерпретират символиката. Например, ако видите формата на квадрат това са 90 градуса, те ги учи да бъдат перфектни в действията си, да бъдат почтени в действията си. Пергелът може да бъде използван за ограждане на желанията, разказа Хоя.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България