Стенописци от ВТУ представят мозайка и рисувана керамика в Орешака

Отворено ателие за мозайка и рисувана авторска керамика ще се проведе на 1 и 2 юни 2019 г. в Националното изложение - Орешак. Творчески екипи от преподаватели, докторанти и студенти от специалност Стенопис на Факултет по изобразително изкуство на ВТУ ,,Св.св. Кирил и Методий ще разкрият техническата и естетическата същност на ,,енигматичната“ техника мозайка.

Откритият уъркшоп цели да популяризира тази наглед позната, но твърде тайнствена като изработка каменна живописна техника. В създадените на място камерни пана ще бъде използван стъклокерамичния еквивалент на естествения камък - смалтът (в цялото му спектрално разнообразие). Успоредно с мозаечните творби ще се изработят (живописват) пред гостите на фестивала и авторски кръгови композиции (рондо) върху традиционните за Троян и региона керамични чинии.

Идеята на Фестивала е да обедини въздействието на различните форми на съвременното изкуство – музика, визуални изкуства и арт инсталации. Събитието е адресирано към всички хора, които имат интерес към взаимодействието човек-природа-изкуство в извънградски пространства.

Екипът от участници е доц. д-р Владимир Аврамов, гл.ас. д-р Анастасия Тонкова, ас. д-р Даниел Иванов, Пламен Кондов –докторант, Елпида Лайлакиду, Полина Ковачева, Калин Михов, Женя Калева, Камелия Рахнева.

Коментари

Задължително поле