Стефанова с титла в Китай

Антоанета Стефанова спечели титлата на откритото първенство на Китай в Шаосин, след като запази аванса си от 1 точка на върха на класирането. За целта бившата световна шампионка завърши реми с белите фигури срещу втората в подреждането Харика Дронавали (Индия) в партия от последния кръг. Така Ети събра невероятните 7 точки от 9 възможни, а след нея с по 6 т. останаха представителката на домакините Гуо Ци, Дронавали и Батхуяг Мунгунтуул (Монголия).

Българката не срещна никакви трудности в последната партия, като още на 17-ия ход успя да накара съперничката да приеме равенството и да се прости с надеждите за титла. Така Стефанова си осигури 40 000 долара от наградния фонд, чиято обща стойност е 119 000.

Реми, но с доста по-горчив вкус, постигна и топшахматистът ни при мъжете Веселин Топалов. Той отпадна на четвъртфиналите на турнира Гран при в Рига (Латвия) след 0,5:1,5 т. срещу Максим Вашие-Лаграв (Франция). След загуба с белите фигури в първата партия българинът трябваше да търси задължителен успех с черните, но се съгласи на равенство още на 12-ия ход.

„Не виждах никакви рискове за белите – заяви Топалов. - Той лесно можеше да ме принуди към реми, така че нямах реалистични шансове.“

Коментари

Задължително поле