Стефан Командарев показа новия си филм "В кръг"

Специална прожекция на лентата ще има за полицаите в София

След фестивала в Сараево, където обра големите награди, новият филм на Стефан Командарев "В кръг" беше показан за първи у нас във Варна.

Лентата, която напълни зала 1 на ФКЦ, е в конкурсната програма на 37-ия фестивал на българския игрален филм "Златна роза". Три полицейски патрулки обикалят столицата в нощта на 9 срещу 10 ноември 2019г., когато страната отбелязва 30-годишнината от падането на Берлинската стена и смяната на режима в България. Това е накратко сюжетът на филма.

В кръга на своето патрулиране полицаите показват драмата на прехода в едно общество, което продължава да е болно и раздирано от противоречия."Българското общество никога не е било разединено като сега", каза Стефан Командарев, който е режисьор на филма и сценарист заедно със Симеон Венциславов.

Полицаи и униформени от Синдиката на служителите на реда са чели всяка версия на сценария и са помагали по време на снимките. За това Командарев им благодари преди премиерата на филма у нас и увери, че за тях ще има специална прожекция в кино "Люмиер" в столицата. И изрично подчерта, че филмът не е за полицейски, а за човешки истории".

"Изключително стъписващ и пречистващ филм, минал през всички нива на хумора, впечатляваща трагикомедия, филм с много силен контакт с публиката..." бяха отзивите на маститите български кинокритици, които традиционно участват във фестивала "Златна роза". Те споделиха откровени мнения за прекрасната игра на Ирини Жамбонас, взела голямата награда за женска роля в Сараево, на Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Павел Поппандов, Васил Василев- Зуека, Герасим Георгиев -Геро и на Овонес Торосян в силния финал на филма.

"На "Златна роза" бях преди 43 години с участие в два филма, сега отново се появих на тази сцена. Със Стефан Командарев има положител заряд във въздуха, мирише на кино", каза Павел Поппандов, превъплатил се в ролята на стар учител, болен от Алцхаймер. Ключът за тази роля била преживяната лична драма със сестра му -педиатър, заболяла от рак и "поразителното отношение" на нейните колеги-доктори и медсестри по време на лечението й. Към това се прибавил и разказът на режисьора за старческите домове край София, които обиколил лично и се отказал да настани болния си баща, "за да запази достойнството му до смъртта".

А картините в тези приюти, показани във филма от камерата на блестящия оператор Веселин Христов, са наистина потресаващи. Както отбелязаха кинокритиците "В кръг" е вторият филм от трилогията на Христо Командарев, започнала с филма "Посоки" с 12 международни награди, с премиера в "Особен поглед" на кинофестивала в Кан.

Вторият филм е заснет с по-малко средства и от нискобюджетния "Посоки". А коя професия след тази на таксиджиите и полицаите ще бъде във фокуса на Командарев за третата лента, публиката очаква с нетърпение да разбере. След прожекцията във Варна зрителите си пожелаха поне част от българските политици да гледат "В кръг".

Коментари

Задължително поле