Стефан Командарев - Режисьор на успеха

Поредно признание получи режисьорът и продуцент Стефан Командарев. Филмът му “Уроците на Блага” влезе в официалната селекция на Римския филмов фестивал, който се провежда в момента - между 18 и 29 октомври. Категорията, в която се състезава “Уроците на Блага” заедно с още 17 международни филма, е “Конкурс за прогресивно кино - визии за света на утрешния ден”.

По-рано тази година филмът беше отличен с награда “Кристален глобус” на Международния кинофестивал в Карлови Вари (Чехия), а актрисата Ели Скорчева получи голямата награда в категорията за водеща женска роля. Филмът спечели и приза на екуменическото жури за отстояване на християнските и морални ценности. През септември с голям успех и препълнена зала с правостоящи премина прожекцията му на фестивала “Златна роза” във Варна, където той спечели седем награди, включително за най-добър филм и тази на публиката.

“Уроците на Блага” е българското предложение за “Оскар” на предстоящите 96-и награди на Американската филмова академия в състезанието за международен пълнометражен филм, съобщиха от Националния филмов център. Съвсем скоро ще можем да видим лентата и на роден екран - тя ще открие тазгодишното издание на фестивала “Киномания”, който започва на 16 ноември в София, след което от 15 декември ще се разпространява в кината.

Списание “Върайъти” нарича “Уроците на Блага” социален трилър. Пенсионираната и наскоро овдовяла учителка Блага (Ели Скорчева) става жертва на телефонна измама. Тя остава без спестяванията си и без пари за гроба на покойния си съпруг. Животът ѝ се преобръща, тя осъзнава, че няма начин да си върне парите, докато не получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена бавно започва да прекрачва всичките си принципи.

Освен че поставя наболял за нашето общество проблем, филмът има огромната заслуга, че връща на екран актрисата Ели Скорчева, която се снима за първи път от 30 години насам. След връчването на “Кристален глобус” всички искали да се снимат с нея, а участници в журито признали, че са взели решението моментално, дори без да са изгледали всички ленти, разказва Стефан Командарев. Актьорът Майкъл Фасбиндер, член на журито, казал, че във филма вижда историята на своята майка, която рано останала вдовица без средства за препитание и ѝ се случили ужасни неща.

“Уроците на Блага” не е единственият филм, донесъл международно признание на режисьора, който е и член на Европейската филмова академия. “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” (2008) e първият български игрален филм, попаднал в кратката селекция от девет заглавия за чуждоезичен “Оскар”, и е най-разпространяваният български филм по света - в над 92 държави. Много международни отличия имат “Съдилището” (2014), “Посоки” (2017), “В кръг” (2019), а на протичащия в момента кинофестивал “Поклон пред визията” в Словения Стефан Командарев получава наградата за цялостно творчество.

“Харесвам италианското кино на Фелини, на Торнаторе, които правят емоционални, човешки филми - казва режисьорът в интервю. - Те разказват реални, близки до хората истории. Зрителят може по някакъв начин да се идентифицира с героите на филма.” Точно както се случва с ролята, изпълнена от Ели Скорчева в “Уроците на Блага”.

В творчеството си режисьорът често се връща към комунистическото минало и го обяснява така: “Ние още не сме си написали домашното. За разлика от много други държави не сме направили анализ какво се случи тези 45 години. А всичко онова, което се сучи тогава, по някакъв начин определя днешния ден. Според мен това, че България в момента има много лош имидж по света, е следствие на това, че хора от преди определят нещата и днес.”

Не случайно Командарев, който е завършил медицина и пет години е работил в психиатрична клиника, сравнява света с голяма лудница: “Обществото ни днес е изключително болно. В психоанализата и психотерапията има едно важно правило: за да излекуваш сегашното състояние, трябва да тръгнеш от миналото. Казано простичко, ако не сме анализирали миналото си, сме склонни да го повторим”.

 

Харесвам всичките му филми

Преди да прочета сценария, самата среща с твореца Стефан Командарев беше изключително поласкаваща ме, защото аз харесвам всичките му филми. Аз го познавах като творец и преди това, не като човек. Ако съм си мечтала да работя с някой български режисьор, то той е един от малкото, с които съм искала да работя.

Ели Скорчева, актриса

 

Страхотен човек

За мен е голямо удоволствие да работя с него, защото е изключителен професионалист и страхотен човек с изключително чувство за хумор. Зад успехите на филмите му стоят години упорита работа, невероятен екип и актьори. Забелязала съм колко много се вълнуват и вдъхновяват всички, които работят заедно с него. Това не е случайно, защото енергията, талантът и целенасочеността на Стефан създават много сплотена и позитивна атмосфера по време на работа, която после се вижда и на екрана.

Катя Тричкова, продуцент

 

Не се нуждае от потупване по рамото

Не знам какво е подтикнало Стефан Командарев да се откаже от медицината заради киното, но във всеки случай трябва много да си е вярвал, за да се заеме с пълнометражен игрален филм веднага след като е получил и кинорежисьорската си диплома (“Пансион за кучета”, 2000 г. - бел. ред.)... В момента у нас по правило се дебютира на зряла възраст и затова вярвам, че Стефан Командарев не се нуждае от снизходително потупване по рамото. Надявам се, че ще продължи да си вярва, без да остане сляп за слабостите и грешките си.

Ингеборг Братоева, филмов критик и киноисторик

Завършил е медицина

Стефан Командарев е роден през 1966 г. в София. Завършва Френската гимназия, а след това медицина през 1993 г. Като млад лекар в детска клиника по психиатрия започва да борави с кинотехника, предназначена за учебни филми. Така киното влиза в кръвта му и през 1998 г. той завършва филмова и телевизионна режисура в Нов български университет. Обича да обикаля центъра на София с колело и е фен на средиземноморската кухня. Съпругата му е психотерапевт и дипломиран психоаналитик.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети