Стефан Милев е новият шеф на най-големия съд у нас

Мнозинството от членовете на съдийската колегия към Висшия съдебен съвет избра Стефан Милев за временно изпълняващ длъжността председател на Софийски районен съд. Той бе номиниран от 8 от членовете на съдийската колегия.

Заедно с него, номинирани за поста временен административен ръководител на най-големия съд у нас бяха Албена Ботева и Борис Динев. "Съгласих се, защото знам за разделението между колегите в районния съд, за антипатиите и симпатиите им. Мога да бъда полезен, защото съм външен на поляризацията. Ще предприема първи стъпки за решаване на проблемите, тъй като поста изпълняващ функциите не ми позволява дългосрочни планови, които няма да имам възможнoст да изпълня", заяви при представянето си Милев, последвано от редица въпроси за визията му за решаване на проблемите в най-натоварения съд у нас.

"Свръхнатовареността не зависи от желанието на съдиите, а от желанието на гражданите да пускат граждански искове и на прокурорите да внасят дела", обясни Стефан Милев на въпрос как смята да се справи с един от най-наболелите проблеми в СРС. За разлика от дискусията с Милев, тази с другите двама кандидати бе вяла и краткотрайна. Наложи се новият ръководител на районният съд да отговаря и на язвителни въпроси за професионалните му компетенции и критериите, по които е предложен да заеме поста.

"Критериите за номинацията ми са посочени в самото предложение. Не може да ме карате да сипя суперлативи за себе си, професионалната етика не го позволява. Имам претенцията, че ще се справя с поставените задачи", заяви Милев.

Той заяви още пред колегията, че познава голям брой съдии от СРС и има готовност да сформира екип, който да работи за подобряване качеството на работа в съда. Стефан Милев е магистрат с дългогодишен стаж, 10 години е бил прокурор, от 2016 г. насам е наказателен съдия в Софийски градси съд. Бил е и преподавател в Националния институт по правосъдие. На него се падна да бъде съдия докладчик по делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България