Българка е бутнала жена на релсите на жп гара в Рим

Проф. Тодор Кантарджиев: Починалото 3-годишно дете е било с риновирус

Изпокараха се за неплатения болничен лист (обзор)

Фонд „Земеделие” ще търси 43,1 млн. лв. от къщи за гости за нарушения

Тамер Левент влиза от сериал в сериал

Белият дом публикува стенограмата от първия телефонен разговор между Тръмп и Зеленски

Фалконът ослепя над София (обзор) Не е лошо да се помисли за нов самолет, заяви шефът на “Авиоотряд” 28

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

15 милиона лева от ЕС за детски кътове във фирми

„Нормандската четворка“ се събира на 9 декември

Българите живеят с 572 лв. на месец Пестим от дрехи и мебели, с 16% нарастват разходите за здраве

Пендаровски: Икономическото сътрудничество с Русия не е пречка за членството в ЕС

Тръмп в Лондон на 3 декември

Община Габрово спечели делото срещу местната топлофикация и на втора инстанция

Хазната плаща здравните вноски на 4 млн. души 552 хил. българи не са осигурен, много от тях са в сивата икономика

Стефан Цанев: Вината за лошите управници е наша Писателят се срещна с читатели по време на "Алея на книгата" във Варна

Народите сами избират своите диктатори. Вината за лошите управници е наша. Това каза писателят и драматург Стефан Цанев на среща с читатели по време на X юбилейно издание на „Алея на книгата“ във Варна и преди рождения си ден на 7 август. Той припомни, че диктатори като Хитлер и Сталин не са дошли на власт чрез оръжие, а с избори. Стефан Цанев представи последната си книга „Сънят на сенките-градът на мъртвите“, която издаде за втори път. Запитан за пиесата си „Заговорът на Калигула“, писателят потвърди, че е получил мълчалив отказ от софийски театри да я поставят, но затова пък се играе втора година в Истанбул, където беше и премиерата. Цензурата не беше само при социализма, но творецът трябва да я пробие, каза Стефан Цанев. В момента „Заговорът на Калигула“ се репетира на сцената на театъра в Казънлък, където ще бъде премиерата, а след това и в София.

„Книгата „Сънят на сенките-градът на мъртвите“е моят протест, моята болка, че ние забравяме мъртвите, сподели авторът. Той припомни как траките са погребвали своите мъртви, а ние сме ги захвърлили в пълна забрава. Няма гроб нито на Левски, нито на Ботев, на Бенковски или на някой от царете ни, даде пример писателят. Да напише тази книга го е предизвикала малката му дъщеря, която била на 6-7 години и с нея посетили гроба на техен близък, а момичето останало потресено от гледката на гробищата.“Ние, които не почитаме мъртвите и нас това ни чака“, каза писателят. Книгата е в памет на творци като Елисавета Багряна, Дора Габе, Апостол Карамитев, Дечко Узунов, Георги Джагаров и др. Стефан Цанев останал поразен от факта, че не е открил дори една снимка на Желчо Мандаджиев, директорът на Сатиричния театър от времето, когато е в своя апогей и „с лудата слава на Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Стоянка Мутафова и други големи актьори“.

Както вече писа „Труд“, Стефан Цанев работи върху новата си пиеса „Убийството на Богородица“, която смята да довърши до края на годината. „Минаха вече 30 години от началото на прехода и това е една достатъчна дистанция да покажем докъде бяха илюзиите и грешките ни“, каза в анонс драматургът.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.