Маурицио Сари е най-суеверният треньор

На 27 юни 2019 да почерпят

Мюсюлманин обнови църква в Преславско Сърбин градил храма преди 122 г., сега Али Кюлюмов помогнал с работници и материали

ДАНС гони дъщерни фирми на офшорки Банките докладват за съмнителни плащания над 50 евро

Хореографът Фреди Франдзути: Еротиката е важна част от „Кармина Бурана”

„Фолксваген” предпочита София пред Измир Вече има разговори за продажбата на имот до българската столица за новия завод

Народният театър издига сцена под звездите За трета поредна година спектаклите ще се играя на открито от 21:30 часа

Дилъри търгували с дрога от коли в движение (обзор) Осем ефективни и две условни присъди за 10 участника в наркогрупа

Йенс Столтенберг: Русия има време до 2 август да се върне към ракетния договор

Порой причини наводнение в Котел, някои от жителите бяха евакуирани

Цеци Красимирова пуши трева

Не забраняват вноса на дизели втора ръка

Мелиса спретва на Селим гаден женски номер

Наказателният спецсъд остави Николай Банев в ареста

Климатичните аномалии съсипват кръвното и секса Динамичната смяна на времето между жеги, обилни валежи и бури стават все по-често явление

Стефан Цанев : Не знам какво стана със свободата Големият писател и драматург пише пиеса за прехода-„ Убийството на Богородица”

Големият български писател, поет и драматург Стефан Цанев пише нова пиеса, посветена този път на прехода след 1989 г. у нас.

„Минаха достатъчно години, вече 30, за да може човек, връщайки се назад, да прецени хладнокръвно какво преживяхме и защо не успяхме“ , каза той в препълнената арт зала на Градската художествена галерия във Варна.

Драматургът издаде какво ще е заглавието на пиесата „Убийството на Богородица”, което подсказва замисъла . Според него това, което се случи в прехода е една запетайка в дългата ни многовековна история, но тази запетайка е много важна.

„Ние преминахме от един строй в друг, от един режим в друг, фактически се върнахме…и не знам какво стана със свободата“, каза Стефан Цанев. Той сравни прехода от началото на 1989 г . с времето на Освобождението от турско робство, когато хората са били пълни с енергия, с илюзии и големи надежди . „Викахме по площадите, че сме свободни и някъде сбъркахме жестоко“, добави той.

Веднага уточни, че паралелът с Освобождението не е много точен, защото последвалите катастрофи след него се случват на бойните полета –Балканската война, Първата световна война. А след това от 1923-25 г. започват братоубийствата, които продължават през 1944-45 и за съжаление, се отразяват на историята, която живеем днес.

“ … Можехме да се оправдаваме, че загубихме на бойните полета, сега не се случи никакъв бой, просто се сражавахме самите вътре със себе си и вътре в себе си загубихме войната за свободата, което е много тъжен факт“, каза писателят.

Той припомни, че последната му пиеса „Цигуларката на Бога“, в която играят Доротея Тончева и младият актьор Петър Петров, е един реверанс към хората на сценичното изкуство. „Театърът е нещо извънредно хубаво“, каза Стефан Цанев, припомняйки че е работил само като драматург и никога не се е изкушавал от политика и държавни постове, а прехраната си е изкарвал само с писане.

„Никога не съм се оплаквал, че ми тежи писането-то е начин на живот. Ти, ако се мъчиш като пишеш, значи мъчиш и читателите“, каза той , аплодиран силно от публиката. Стефан Цанев се срещна с читатели по време на уникалния литературен фестивал край морето – „Варна Лит 2019”, а водещ беше писателят и автор на романа „Хавра” Захари Карабашлиев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.