Стефка Костадинова: Ако сега бях на пистата, щях да скоча 210

Толкова съм развълнувана, че ако сега бях на пистата, щях да скоча 210 сантиметра!“ - заяви легендарната Стефка Костадинова в Музея на спорта. Мегазвездата на атлетиката събра спортния ни елит, за да представи книгата по случай 30-годишнина от феноменалния й световен рекорд от 209 см на шампионата на планетата в Рим през 1987 г.

Никога не съм мислила, че това постижение ще се задържи толкова дълго на върха - продължи председателката на БОК. - Имаме страхотна българска школа в скока на височина. Искам да благодаря на семейството си, на Николай Петров, на клуба си, на спортното училище в Пловдив, на Йорданка Благоева, Людмила Андонова, Светлана Исаева, Емилия Драгиева и Лиляна Видева. Без вас нямаше да поставя световния рекорд. Имах шанса да работя с Ники Петров, с когото бяхме и още сме световен тандем. Той ме възпита като спортист, като жена и човек...“

Да прескочиш света“ е дело на Владимир Памуков, Тодор Шабански и фотографа Бончук Андонов. А страниците на луксозното издание са... 209.

Сред гостите бе и самият Ники Петров. „Хубав спомен за нещо много велико - каза той, който от емоции не сдържа сълзите си и разчувства аудиторията от десетки олимпийски и световни шампиони. - Ти положи много усилия през годините, показа много качества. На това световно в Рим ти успя три пъти да преодолееш себе си - първо да скочиш 204 см от третия опит, след това да победиш с 206 см и накрая да поставиш световен рекорд на 209 см...“.

Развълнувана на церемонията бе и първата ни световна рекордьорка в скока на височина Йорданка Благоева, която по-рано през годината навърши 70 години. „Аз не само предадох фланелката си на Стефка, когато се отказах от спорта, а имах и божия дар да присъствам на световното, когато преодоля летвата от 209 см“, каза тя. И подари на Костадинова диск с документалния филм „Отвъд скока“.

Самата Стефка призна, че това е нейната седмица. След представянето на албума утре я чака изборното събрание на Българския олимпийски комитет, като тя е единствен кандидат за нов мандат начело на организацията. А в събота е рожденият ден на шампионката, чиято летва от световния рекорд в Рим е изложена в музея на МОК в Лозана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт