Стефка Костадинова и Цеко Минев при шефа на МОК

Стефка Костадинова разговаря с Томас Бах, шефа на МОК, пред централата в Лозана. Председателят на БОК раздава автографи на гости на олимпийския музей, където е изложена летвата с височина 209 сантиметра – неподобрен до днес световен рекорд от Рим'87.

Възможно най-елитна българска делегация посети Томас Бах, шефът на МОК в Лозана. Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова и президентът на ски федерацията Цеко Минев се видяха с първия в световния спорт заради евентуалната кандидатура на София за домакинство на зимни младежки олимпийски игри през 2024 година. Родната делегация допълваха генералният секретар Белчо Горанов и ръководителят на международния отдел Румяна Бойчева.

Разговорите на високо бяха изцяло за желанието ни да приемем игрите – инициатива, стартирала от вестник „Труд“ още миналата година. Томас Бах разясни, че МОК ще адаптира всеки град към условията, които трябва да изпълни за отговорната задача.

Германският шеф на най-могъщата спортна организация ще изпрати екип, който ще се запознае с условията на София и Витоша като места, които могат да приемат толкова голям форум. Правителството в лицето на премиера Бойко Борисов се ангажира, че ще направи всичко необходимо България да бъде сериозен кандидат за игрите.

Дебютът на младежките зимни олимпийски игри беше през 2012 година в Инсбрук, домакин на зимната олимпиада през 1964 и 1976-а. Следващите бяха дадени на норвежкия град Лилехамер, който пребори София за основните игри през 1994-а. Догодина зимната олимпиада за младежи е поверена на Лозана.

София два пъти бе близо до домакинство на зимни игри, но загуби от Албервил (1992 г.) и Лилехамер (1994 г.).

Коментари

Задължително поле