Стоичков вдига купа със световен тим

Където и да отиде, Христо Стоичков предизвиква фурор. Така беше и на 6-странния турнир в Астана по случай Експо 2017. Кавалерът на „Златната топка“ бе българският представител. Факт – на експозицията участваха 105 държави, но не и нашата.

Стоичков бе най-ярката звезда на турнира. Започна като треньор, но влезе и на терена под аплодисментите на публиката. Все пак „Златна топка“ бе дошла на крака. Мачовете се играха на игрище 50 на 20 метра, направено на луксозния стадион „Астана Арена“. Домакините обгрижваха звездите в суперлукс и ги настаниха в хотел „Радисън“.

37_4

На финала сборният състав на света загуби с 4:7 от Русия. Голям удар по тима на Камата бе контузия на аржентинския голов терминатор Ернан Креспо от предния ден. И така голямата купа отиде в „сборная“, а малката остана за тима на Стоичков.

Руснаците дойдоха едва ли не с младежка формация - Роман Широков, Виктор Булатов и Марат Измайлов до преди 1-2 години бяха в Премиер лигата. Освен тях вратарят Александър Филимонов и капитанът Варлерий Карпин бяха на страхотно ниво в целия турнир и това направи "Сборная" фаворит за трофея.

Стоичков не трябваше да играе в турнира, но когато дикторът на стадиона обяви неговото име, публиката пожела да го види в игра. И на мачове влезе в комбина със зрителите, които заскандираха името на българина, сочейки към терена. Камата прие предизвикантелството и излезе по маратонки на игрището.

Старият му приятел Станимир Стоилов обаче веднага реагира и на полувремето Стоичков вече се появи с бутонки. "Не са златни обувки, но ти вече си имаш и ще играеш с бели", каза Мъри. И нещата се получиха - Камата вкара гол за победата със 7:4 над Казахстан, като през финалните 10 минути с чести смени от треньорската позиция не позволи по-младите и смежи играчи на домакините да наложат обрат.

37_2

Уникално, за първи път когато Камата е на терена, номер 8 беше за друг! Причината, че на треньорската фланелка на българина нямаше написано име, защото не беше предвидено да играе. Жан-Пиер Папен и Еран Креспо бяха в атаката , а Муксин Мухамадиев, легендата на Узбекистан, носеше "осмицата". Финландецът Яри Литманен и неуморимият Жерами бяха двигателите на тима, докато бразилската перла Алдаир и французинът Винсент Кандела дейтваха в отбрана. Украинският вратар Александър Шовковски нямаше резерва и всички го призоваваха да внимава с плонжовете, за да не се контузи.

По време на турнира Камата се срещна със свой екзекутор и с първия си идол във футбола. Първо Мъри му представи треньора на вратарите на "Астана" - Евгений Найбойченко. През 1998-а като страж на "Копедаг" (Узбекистан) той хвана дузпа на цената на последен модел "Мерцедес" на Стоичков. Тогава българинът игра два мача за "Ал Насър" и местен шейх обявил, че дава кола на първия голмайстор за тима при победа. И... в 5-ата минута - дузпа. Камата взе топката и се забърза, както никога досега - стреля и Женя спаси. Тази история се припомни с много прегръдки в съблекалнята на "Астана", където бяха и асистентите на Мъри - четвъртият в света Цанко Цветанов и Саид Ибраимов.

37_1

По-късно на терена кавалерът на "Златната топка" се прегърна с германеца Манфред Калц, неговия първи идол във футбола. На 65-години Калц довери, че тежи 3 кг повече от времето, когато играеше фамозно за Бунестима. Сега отново удиви как на тази възраст действа с респект и без колебание на терена. Това обаче не помогна на водения от треньора Бернд Шустер отбор на Германия. "Световните звезди" победиха драматично със 7:6, като Креспо вкара 3 за успеха. След мача аржентинският ас разказа на Камата и Мъри впечатленията си от Деле Роси, новия треньор на "Левски".

Стоичков бе най-търсеният за автографи от местните фенове и направо ги хвърли в транс, появявайки се с жълта фланелка на шампиона "Астана", подарена му от българсия щаб на тима.

В мача за 3 място Португалия победи Казахстан с 14:7, а за 5-ото Италия удари Германия със 7:4. Именно "адзурите" най-много търсеха компанията на голмайстора на Мондиал' 94 - Дино Баджо, Ди Ливио, славния Пиерто Виерховод, който подобно на Калтц показа младежка фигура. Голмайстор на турнира стана португалецът Маниш с осем гола.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ