Стойчо Кацаров: Грешни приоритети при ваксинацията ни костват 10 000 човешки живота 

„България е допуснала основни грешки при ваксинацията. Сред тях са договарянето на ваксините и грешни приоритети. Тази грешка коства 10 000 човешки животи. Приоритет на възрастните беше даден едва през май”, заяви здравният министър Стойчо Кацаров пред депутати в Народното събрание. Той бе поканен, за да разясни на народните представители каква е подготовката на системата за евентуална нова вълна на COVID-19 през есента. 

"Общо около 50 000 души, работещи в сферата на здравеопазването, са ваксинирани през първата фаза на ваксинация. През втората фаза са ваксинирани над 30 000 души. На 8 февруари Националния ваксинационен щаб взима решение фазите да отпаднат и който, където може, да иде и да се ваксинира", обясни той.

Според него първата голяма грешка е свързана с договарянето на ваксините. България е дала приоритет на договарянето на ваксините на AstraZeneca, за сметка на останалите, които в последствие са одобрени.

"По тази причина в началото на януари поради закъснялата регистрация на ваксината и поради намалената първоначална заявка на Pfizer, България остава с малко количество ваксини. През януари са извършени ваксинации на малко над 30 000 души. За февруари поставянето на ваксините достига до 172 000. Тоест общо около 200 000 души са получили първа доза", обясни Кацаров.

Като втора грешка той определи, че България не е дала приоритет на най-уязвимата група - хората над 60-годишна възраст и тези с хронични заболявания.

"Това е голяма грешка, защото над 80% от починалите от COVID-19 са хора над 60-годишна възраст. Затова всички страни, освен България, са дали приоритет на възрастните хора. Когато ваксинираш възрастните, не само намаляваш разпространението на вируса, но и намаляваш смъртността", посочи той.

Според здравния министър недобрата логистика е третата грешка. Той определи като разбираемо и нормално да има наличие на пропуски, но е трябвало да бъдат поправени своевременно.

"Това, което България направи, е да жертва възрастното поколение. Ние имунизирахме предимно младите и активните хора в продължение на 5 месеца. Имунизирахме спортисти, изпращаха се мобилни екипи в разни фирми. Изцяло беше изоставен процесът да се защитят най-уязвимите групи", смята д-р Кацаров.

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/687744499288528
Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве