Стойчо Кацаров: МЗ няма да може да осигури здравната система при нова пандемична вълна

Ако не се актуализира бюджетът, Министерството на здравеопазването /МЗ/ ще бъде изправено пред невъзможност да осигури здравната система при новата пандемична вълна, няма да има средства за допълнителната финансова помощ за медиците, както и за допълнителни ваксини и лекарства, което е предпоставка за затруднение на нейното функциониране и посрещане на нуждите на пациентите от предоставяне на адекватна, своевременна и качествена медицинска помощ. Това се посочва в докладa на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, представен вчера пред Консултативния съвет по национална сигурност, съобщиха от пресслужбата на здравното министерство.

В документа се уточнява, че предложената актуализация на бюджета е направена на базата на прогнози за развитие на пандемията, направени през юли, но при по-неблагоприятно развитие, е възможно да възникне необходимост от допълнителни средства за осигуряване на нуждите на здравната система.

Разходите на МЗ от началото на тази година до края на юли, свързани с мерките за борба с пандемията от COVID-19, са били 442 265 462 лв., е посочил министър Кацаров в доклада си и подробно е обяснил разходването на средствата.

Финансирани са следните дейности:

  • закупуване на ваксини срещу COVID-19 на стойност 106 895 829 лв.
  • закупуване на лекарствения продукт Veklury (Ремдесивир) за лечение на COVID-19 на стойност 58 552 147 лв.
  • възнаграждения на второстепенните разпоредители с бюджет към министъра на здравеопазването за поставяне на ваксини  срещу COVID-19  /по 10 лева на ваксинирано лице/  в размер на 2 351 700 лв.
  • за подкрепа на персонала на първа линия, пряко ангажиран с дейности по предотвратяване разпространението на COVID-19, за структурите на Министерството на здравеопазването – в размер на 23 969 557 лв.
  • за предоставяне на трансфери в размер на 223 730 489 лв. към НЗОК за осигуряване на средства за изплащане на допълнителни възнаграждения за първа линия на изпълнителите на медицинска помощ.
  • за възнаграждения на персонала на администрации към Министерството  на здравеопазването, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от COVID-19, включително за служители на първа линия, чиито задължения включват обслужване и контрол „на терен“ с пряк контакт с други лица – в размер на 18 764 617 лв.
  • за закупуване на медицински фризери с включен монтаж и поддръжка за съхранение на ваксините при температурен режим – 20 С° за Регионалните здравни инспекции в размер на 168 550 лв.
  • за осигуряване на лични предпазни средства, медицински изделия, лекарствени продукти и дезинфектанти в борба с пандемията от COVID-19 в размер на 5 171 093 лв. ;
  • за обезпечаване необходимите средства за защита и превенция от COVID-19 във връзка с провеждането на изборите за народни представители на 04.04.2021 г.  в размер на 2 125 889 лв.;
  • еднократна помощ за ползване на туристически услуги за вътрешен туризъм на единична стойност 210 лв., за лицата, които пряко са осъществявали или осъществяват дейности, свързани с лечението, предотвратяване на разпространението и/или преодоляване на последиците от COVID-19, в размер на 30 624 лв.
  • други разходи в размер на 504 967 лв.

В началото на месец август е предоставен трансфер към НЗОК в размер на 26 907 740 лв. за осигуряване на средства за изплащане на допълнителни възнаграждения за първа линия на изпълнителите на медицинска помощ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България