Стойчо Младенов, футболен треньор №1 на България за 2019 г., пред „Труд“: Само ЦСКА може да спре „Лудогорец“

Стойчо Младенов успя да пробие „желязната завеса“ на пандемията. За няколко дни Екзекутора на „Ливърпул“ се прибра от Казахстан, където тренира „Кайсар“. След като миналата година спечели купата и заслужи да стане футболен треньор №1 на България и бившата съветска република, сега неговите „пустинни вълци“ са на престижното второ място в първенството.
В интервю за „Труд“ Младенов се съгласи да говори за ситуацията в Казахстан, но и за всички злободневни теми у нас.

- Как успяхте да пробиете ембаргото на пандемията?
- Направихме тестове, показахме ги, където е необходимо, така преминахме през всички граници и се прибрахме успешно. 

- Как се живее в чужда страна, както във вашия случай – Казахстан, а повече от три месеца дори не можехте да си вършите работата?
- За всички е трудно. Тази година се сблъскахме с нещо, което не ни се е случвало като футболисти и треньори. Наложи се няколко пъти да правим подготовки за кратко време. Придобиваме и обогатяваме опита си, защото спирането на шампионата ни принуди да отменим тренировки за дълго време. До този момент се справяме успешно. Това е опит, който ще ни бъде полезен за в бъдеще.

- Как се играе на празни трибуни?
- Необичайно е. Подкрепата на феновете е изключително важна. Този 12-и състезател липсва, но както за единия, така е и за другия отбор. Започваме да свикваме с тишината. 

- Миналия сезон вашият „Кайсар“ спечели купата на Казахстан, а сега сте втори в класирането. Колко голям е гладът на „пустинните вълци“, както наричат отбора ви?
- Аз лично много се радвам за това, което нашите футболисти показват. В историята си клубът е имал своите проблеми в това естество – непостоянството. Откакто успешно водим „Кайсар“, при нас има стабилност, както в резултатите, така и в управлението. Както в спортно-техническата част, така и във финансовата. Едното без другото е немислимо. Аз знам възможностите ни. Стремим се във всеки един мач подходът да бъде на 100% от наша страна. Особено от тактическата дисциплина съм изключително доволен. Мога да прибавя и тактическа зрялост. Стремим се да продължаваме това постоянство, а докъде това нещо ще ни отведе, тепърва ще разберем.

- Доскоро бяхте четирима-петима български старши-треньори в Казахстан, сега сте само вие. Не ни ли харесват вече в тази държава?
- Напротив. Всички, които преминаха, оставиха своя положителен отпечатък. В това отношение най-много направи Мъри Стоилов с резултатите, които постигна. Благодарение на тях се отвориха вратите за българските специалисти. Всички ние, които след него отидохме, доказваме качеството на школата ни. 

- Четири сезона сте вече в „Кайсар“, преди това бяхте за малко в „Атирау“. С какво ви спечелиха казахстанците?
- Амбицията, с която следват поставените задачи. Казахстанският футбол всяка една година се развива положително. Потвърждавам и натъртвам – положително във всяка една сфера. Хората добре оценяват възможностите си и поставят определените задачи спрямо условията, с които разполагат. Имам предвид база, финансова стабилност, спортно-технически потенциал. Обмислят трезво и следват своите цели обединени -състезатели, треньори и ръководство.

- Колко време още се виждате в тази държава?
- Един Господ знае. Аз върша моята работа във всеки един клуб. Отдавам се на 100%, защитавам целите и авторитета му с всички средства. Така съм създаден и така следвам своя треньорски път.

- Казахстан, Гърция, Португалия, Египет и Саудитска Арабия – това са вашите чуждестранни дестинации като треньор. Къде се чувствахте най-добре?
- Навсякъде съм оставял добри впечатления. Продължаваме да бъдем приятели с хората, с които сме работили. Най-много съм впечатлен от египетския народ, от начина му на поведение и отношение. Там сме били най-обгрижвани, най-подкрепяни. След това бих поставил Казахстан. Тук е може би най-добрият ръководител, с когото съм работил във всички държави. Това е уважаваният Кримбек Кошербаев! Предостави ми всички възможности, от които всеки един треньор има нужда. Даде ми пълен спортно-технически картбланш да управлявам и да ръководя „Кайсар“. Човек с висок интелект. „Кайсар“ е на това ниво благодарение на него!

- Избираха ви за треньор №1 в Казахстан, в Египет, спечелихте купата на Персийския залив в Саудитска Арабия. Кое от тези отличия най-много цените?

- Всички еднакво, защото знам с какъв труд и последователност сме работили и сме се стремели на всяка цена да успеем. Надявам се така и да продължаваме. Разчитам много на екипа, който съм създал. Иска ми се да прибавя още двама души. Специалисти, които съм избрал, проверил съм и които могат да обогатят нашата треньорска дейност. 

- Липсва ли ви българският футбол?
- В определени моменти - да. През повечето време не ми липсва, защото съм отдаден изцяло на работата. Следвам пътя, целите и задачите. Да, много пъти изпитвам носталгия към България, защото това е моята родина. Във всеки свободен момент гледаме по телевизията някой мач. Именно тогава настъпва тази носталгия – отново да сме си тук при семействата. По-хубаво от това да работиш в България и да си бъдеш у дома няма!

- Сега сме в седмицата на евротурнирите, вие също очаквахте жребий за първото участие на „Кайсар“ в Лига Европа и се падна кипърският АПОЕЛ – какви са шансовете ви?
- Шансовете са в това, че е един мач. В един двубой всичко може да се случи. Ще се подготвим добре. В едно направление отстъпваме и това е опитът. Кипърците имат огромен. За първи път ще участваме в евротурнирите. Това е напрежение. Работа за мен е да успокоя състезателите, да им вдъхна увереност и самочувствие. Характерът, който показват нашите футболисти е похвален, но опитът е изключително важен в евротурнирите. 

- Вие сте последният треньор, който направи ЦСКА шампион през 2008 г. Тогава „Левски“ взе вашето място заради отнетия лиценз и отпадна от БАТЕ (Борисов). Първоначално в България мислехме, че това е голям късмет за „сините“. Щеше ли вашият ЦСКА с онзи отбор, който имахте, да победи БАТЕ?
- Чак толкова години ли минаха оттогава? Не е нормално и не е обичайно за клуб като ЦСКА толкова години да бъде без титла. Знам, че причината е „Лудогорец“, но ЦСКА е единственият клуб, който може да се пребори с тази хегемония. 

- И все пак щеше ли ЦСКА да бие БАТЕ през 2008 г.?
- Сто процента! Убеден съм, както тогава, така и сега, че ще успее!

- Изми ли времето яда ви, че не ви позволиха да се пробвате да атакувате Шампионска лига?
- Това е дълга тема за разговор и за обяснение, защото тогава се намесиха много силни хора в държавата, за да отнемат възможност на ЦСКА да участва в Шампионска лига. Потокът от средства, които влязоха в „Левски“, щяха да дойдат на „Армията“.

- Имате ли поглед върху сегашния БАТЕ? Миналата година той отпадна от „Астана“ в Лига Европа.
- Това е единственият мач, който гледах. Мисля, че е напълно във възможностите на ЦСКА да победи.

- Когато през 2006 г. Жозе Моуриньо дойде в България като треньор на „Челси“ за мач с „Левски“, каза много ласкави думи за вас. Сега Специалния ще гостува на „Локомотив“ (Пловдив) с „Тотнъм“. Мислите ли, че е възможно чудо в този мач? Какви са вашите лични спомени от съвместната ви работа с Моуриньо?
- Работа не мога да кажа, ние не сме работили съвместно. Да, бяхме в един клуб – „Витория“ (Сетубал). Мога да кажа, че най-силното в Моуриньо като човешки качества е това, че той ни най-малко не се е променил. Никаква промяна в него! Този добър и отзивчив човек, който беше тогава, до ден-днешен не се е променил. Човещината у него е очевидна, непроменена във всичкото това време, независимо от големия възход и това, че стана най-добрият треньор в света в дълго време от своята кариера. А като треньор всички знаем, че е един от най-добрите в света.

- Има ли някакъв шанс „Локомотив“ срещу него?
- Във футбола всичко е възможно, но точно в този момент „Локомотив“ няма шанс. 

- Следите ли българското първенство? ЦСКА е на първо място в класирането. Ще успее ли да го задържи?
- Ще повторя - ЦСКА е единственият клуб, който може да пребори „Лудогорец“. Всичко е въпрос на политика, на последователност, на подбор, на възможности. В ЦСКА всичко това го има в изобилие! Мисля, че тази година „Лудогорец“ е най-уязвим. Там има подмяна на поколения, опитват се да вкарат свежа кръв в състава. Сега е най-удобният момент, а не когато бяха най-обиграни и на върха на вълната. Въпреки всичко ние тогава имахме нашите шансове, но много фактори ни попречиха и ни отдалечиха. Сега е най-удачната година от времето, в което „Лудогорец“ е в елита.

- Какво мислите за сегашния състав на ЦСКА??
- Не мога да говоря, далече съм от кухнята, за да мога да коментирам детайлно. Като фен ми се иска ЦСКА да побеждава, макар и грозно. Победите дават увереност, инерция. След тях най-добре се развиват футболистите и отборът като цяло. 

- В края на 2014 г. ЦСКА изглеждаше най-близо до промяна на статуквото – защо в началото на следващата отборът се срина и се стигна до фалит?
- От спортно-техническа част има много фактори, които попречиха ЦСКА да триумфира. Много години в определени моменти, когато най-много имахме нужда от хората, които са над нас - собственици и ръководители, са процедирали неправилно и нечестно спрямо ЦСКА. Само това мога да кажа.

- Твърди се, че едва ли не вашите скъпи трансфери в ЦСКА на футболисти с високи заплати са довели до фалита.
- Аз съм подписвал документ за конфиденциалност. Не знам кога изтича и затова не искам да влизам в подробности, но ще ви кажа минималната и максималната заплата, когато бях в ЦСКА. Когато подписахме с Тони Силва, му дадохме минималната заплата в клуба - 1500 евро. След това при подновяването на договора колко и как са се договорили не знам, а и не ме е интересувало. Но аз му определих първата заплата. Максималната беше 7500 евро и шест души я получаваха. Примери са Валентин Илиев и Емил Гъргоров. Така че всеки може да си направи сравнение доколко сме затруднили клуба със заплатите.

- Сега на мястото на ЦСКА изглежда стигна „Левски“. Вие предложихте Наско Сираков за президент на БФС, но той се озова в родния си клуб. Ще успее ли да спаси „Левски“?
- Когато ЦСКА изпадна в тази ситуация, много некоректно и нечестно левскарите се присмиваха и се подиграваха. Но виждате, че същото се случи и при тях. На никого не го пожелавам. Дано Наско Сираков се справи! Но ако се мери с еднакъв аршин, „Левски“ няма шанс да се спаси! Само държавата може да спаси клуба! Това е, което виждам с обикновените очи на треньор. Не съм финансист, за да знам какви задължения има „Левски“ и за какъв срок трябва да ги покрие. Прави ми впечатление, че „Левски“ има много богати фенове. Всеки месец се събират по 1,5 млн. лева! Бързо се справят с някои неща. Но основно както при нас, така и при тях, държавата има голямо значение. Как в ЦСКА, когато не се плащаха заплати и се трупаха дългове, не се проверяваше, не се наказваше? Оставяше се нарушения след нарушения да се правят от страна на собствениците и така ЦСКА затъваше от година на година. И в един момент клубът фалира. А сега при „Левски“ ситуацията е малко по-различна, да не кажа много. Не искам да злословя, но аршинът трябва да бъде еднакъв към всички.

- Преди 20 години би било най-краткият виц, ако някой бе казал, че ЦСКА и „Левски“ ще фалират – кой е виновен това да стане реалност? При „сините“ още не се е случило.
- Тези, които правиха компромиси – държавата и БФС. Когато една фирма закъснее с един ден за заплати, определена държавна комисия санкционира собствениците с глоби и следи процеса. А в ЦСКА се позволи всичко не с месеци, а с години да се натрупват задължения към държавата, футболисти, треньори, неспазване на договорните условия. От кого? От футболния съюз и от държавата.

- Да завършим с националния отбор - през октомври предстои бараж с Унгария и евентуално после още един мач, който може да ни класира на европейско първенство. Имаме ли някакъв шанс?
- Винаги шанс. В този момент на пандемия възможностите почти са изравнени. По-важно е как ще се подготвят футболистите - физически възможности, сила, бързина и скорост. Изключително важен е и игровият ритъм.

Коментари

Задължително поле