Столетни учебници показа музеят в Монтана

Стари учебници, някои от тях отпечатани преди повече от век, подреди в изложба Историческият музей в Монтана. Във витрините са показани книги, тетрадки, писалки, свидетелства за завършено образование и други пособия, ползвани в училищата ни от края на 19 век до наши дни.

Сред най-интересните експонати са джобно копие на „Рибния буквар” на Петър Берон, граматика за средния курс, издадена през 1888 г., задачник по смятане от 1905 г., дървена табличка, използвана вместо тетрадка от някогашните ученици, христоматия по литература за 4 клас, предназначена за училищата в затворите.

В изложбата са включени и издания от последните години на учебници и учебни помагала по история, както и техни електронни варианти, които се четат на таблет. ”Една от основните цели на изложбата е да покаже на днешните ученици книгите и пособията, с които са се обучавали техните родители, баби, дядовци и прадеди, а също така и разнообразието от формати и полиграфическо оформление, ползвани от училищата ни в миналото”, заявиха от Историческия музей.

Изложбата е посветена на Деня на народните будители -1 ноември, а сред експонатите е поставен и текстът на химна на будителите, написан от Добри Христов. „О, будители народни/цял низ светли имена/чисти, сяйни, благодорни/Вий сте наште знамена!”. На излизане от музея посетителите могат да си изтеглят и късметче, с мъдра мисъл за ползата от науката и придобитите знания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони