Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Столичен мол предизвика силно възмущение заради затворени елени в клетка

Снимка: Фейсбук, Зина Любенова

Рекламно решение на ръководството на столичен мол предизвика силно възмущение в социалните мрежи. Пред търговския център бяха поставени три елени в клетка с цел да привлекат посетители, предаде БТВ.

Животните обаче бяха изненадващо премахнати от мола късно снощи. За това съобщиха от администрацията вчера около 23 ч., като обясниха, че решението е продиктувано от гражданското недоволство. Представители от ръководството на мола отказаха коментар и обясниха, че по-късно ще изпратят прессъобщение.

„В петък по обяд с приятели минахме от тук и видяхме в клетката, не повече от 10 – 15 кв. м големина, три еленчета, които бяха почти неадекватни”, разказа Зина Любенова, която сигнализира до медиите. Според нея животните били във видимо лошо здравословно състояние в тясна метална клетка, като едното от тях дори било с окървавена глава.

Възмутена от видяното, Зина иска информация от охранителите на търговския център, но е грубо изгонена от тях. По думите ѝ дори се стигнало до физическа саморазправа, в следствие на което има синини по тялото си.

След като тя и приятелите ѝ сигнализират до РИОСВ – София и до Българската агенция по безопасност на храните, от институциите извършват проверка на мястото в събота. Според оценката на РИОСВ – София състоянието на елените не е било лошо и не е имало кръв по тях. Оказва се обаче, че едното от трите животни не е регистрирано.

Все още не е ясно дали и какви санкции ще бъдат наложени на собственика на търговския център. Предстои среща с него, както и проверка на документите за произход на нерегистрирания екземпляр. Към момента се знае, че между собственика на мола и собственика на живтоните има договор, но не е ясно какво пише в него.

„Това е една много тъжна картинка, защото хората си мислят, че животните са тук, за да ни забавляват, за да ги експлоатираме. Още по-тъжното е, че един мол с такива възможности за пиар е опрял до там, че да води три елена да забавлява децата”, сподели Явор Гечев от фондация „Четири лапи”. Той припомни още, че това не е първият подобен случай и в столични молове са показвани още зайци и тигри.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Тъпи екоактивисти…. Ако елените не са в мола, нали ще са някъде другаде, но пак в клетка? Или си мислите, че минус 10 градуса влияят зле на елените? Или си мислите, че ако бъдат пуснати на свобода ще оцелеят? А каква е разликата между елен и кон? Защо не идете да се карате с каруцарите, че експолоатират животните си, а си избивате комплексите в мола? Защото каруцарите хич няма да ви слушат, а ще ви наложат гърбината и тъпите индиански глави, още след първите думи!

  2. Столичен мол предизвика силно възмущение заради затворени елени в клетка – Това са обикновени северни елени, които се отглеждат като домашни животни в почти цяла Скандинавия. ..А Екомършите са друго нещо……. .Те се отглеждат в инкубаторите на Сорос и сие……И елените са силно възмутени………….От Явор Гечев от фондация „Четири лапи”.

Отговорете