18-годишен български студент е убит в Германия

Бирата помага срещу затлъстяване и диабет

Йеменските бунтовници обещаха да спрат нападенията си срещу Саудитска Арабия, ако те направят същото

Художникът воин Николай Хайтов 100 години от рождението на писателя

Милиони хора по света се включиха в глобален протест срещу промените в климата (СНИМКИ и ВИДЕО)

Спрягат Шаби Алонсо и Раул за „Реал“

Русия оспори резолюцията на ЕП, според която пактът Рибентроп-Молотов е довел до Втората световна война

Елчин Сангу е в творчески отпуск

Убивай българи – Калпакчиев е насреща Хелзинкският комитет помогнал за освобождаването на Полфрийман

„Труд Уикенд“ – един вестник за празниците

Бащата на Полфрийман: Надявам се да се върне колкото се може по-скоро

Каним Владимир Путин в България догодина Премиерът Бойко Борисов увери, че с Русия имаме възможно най-добрите отношения (обзор)

София ще има детска поликлиника Събират на едно място лекари от различни специалности

Комисията за регулиране на съобщенията също установи нарушения при спирането на програма „Хоризонт”

Обмислят нови акцизи за горивата

Столичен храм получи в дар мощи на св. Три светители

Столичен храм получи в дар мощи на едни от най-почитаните светци – светите Три светители – св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст – покровители на северния престол на храма, съобщават от БПЦ.

На 29 януари в храм „Св. св. Кирил и Методий“, който се намира на ул. „Г. Вашингтон” № 47 – Женския пазар, тържествено ще бъдат посрещнати частици от мощите на тримата велики светци по случай наближаващия празник на св. Три светители – 30 януари.

Св. мощи са получени като дарение от Балканското атонско сдружение (БАС) и ще останат в храма за молитвено поклонение завинаги.

За да получат светините, на 19 и 20 януари 2017 г., когато на Св. Гора се честват празниците Богоявление и св. Йоан Кръстител, поклонническа група от храм „Св. св. Кирил и Методий” и БАС начело с председателя на храма ставр. ик. Александър Георгиев и председателя на БАС Андрей Кристов бе на Св. Гора Атон. Там поклонниците посетиха параклиса „Св. Архангели” на Керасия, където монаси-келиоти предадоха на г-н Кристов частици от св. мощи на св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст, а той на свой ред ги предаде на ставр. ик. Александър Георгиев.

От Българската православна църква припомнят, че същото сдружение, което има за своя цел да популяризира Светогорската духовност, дари наскоро мощи на св. Мина на едноименния столичен храм. По повод 70-годишнината на Българския патриарх Неофит дариха мощи на св. преп. Неофит на предстоятеля на БПЦ. Дело на сдружението са и изработването на точни копия – чудотворното копие на чудотворната икона на Пресвета Богородица „Достойно есть”, която е дарена на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, и на чудотворната мозаечна икона на Пресвета Богородица „Геронтиса”, дарена на катедралния храм на Варна, както и точно копие на чудотворната мозаична икона „Св. Николай – Устричная”, дарена на руския храм-подворие в София по случай 60-годишнината на подворието на РПЦ в България и др.

ПРОГРАМА по посрещането на св. мощи на св. Три светители в храм „Св. св. Кирил и Методий“:

29 януари 2017 г. – Всенощно бдение в чест на св. Три светители – с посрещане и поклонение на св. им мощи – от 18,00 ч.

30 януари 2017 г. – Празнична св. Литургия в чест на св. Три светители – от 9,30 ч.

Подробности за поклонението и придобиването на св. мощи в:

http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=225182

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Не дарители, а приносители на свети мощи! Частно лице или светска нецърковна организация не може да притежават свети мощи! Светите мощи принадлежат на православната Църква! Дарението е на атонското монашество!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.